Wat is ADHD?
ADHD staat voor attention deficit hyperactivity disorder, ook wel aandachtstekort-hyperactiviteitsstoornis genoemd. De kenmerken zijn impulsief gedrag, druk gedrag, rusteloosheid, concentratieproblemen en leermoeilijkheden. De symptomen werken belemmerend om goed te functioneren binnen de hedendaagse maatschappij.
Wat is de complexe relatie tussen ADHD en slapen?
Nederlandse onderzoekers van Onderzoeksinstituut Brainclinics in Nijmegen en PsyQ, kenniscentrum ADHD bij volwassenen in Den Haag, ontdekten een verband tussen licht en slaap en ADHD.
ADHD kan een oorzaak of juist een gevolg zijn van een verstoord slaap-waak ritme. Er is een overlap tussen de hersengebieden die betrokken zijn bij aandacht en slaapregulatie. Jonge kinderen die heel moe zijn worden heel druk, dan is slaperigheid de oorzaak van hyperactiviteit.
ADHD kan ook oorzaak zijn van slaapproblemen, want als het heel druk is in je hoofd kun je niet slapen. Ook zou het nog kunnen zijn dat ADHD en slaapproblemen veroorzaakt worden door hetzelfde onderliggende probleem.
Wat zijn de verschillende manieren om ADHD te zien en ermee om te gaan?
Er wordt wel gezegd ieder probleem is zo groot als je het ziet. Dit is niet helemaal waar, maar er zit wel een kern van waarheid in. Een probleem is soms makkelijker te hanteren door er anders tegenaan te kijken.
Sommige onderzoekers hebben een wat andere visie dan gangbaar op ADHD. Zij vinden het niet meer dan een normaal verschil tussen individuen. Vroeger zou het een evolutionair voordeel geboden hebben voor mensen die voornamelijk heel erg actief en reactief moesten zijn. Veel meer jongens dan meisjes worden gediagnosticeerd met ADHD en dat zou een verband kunnen hebben met de evolutie en de uiteenlopende rollen die mannen en vrouwen vroeger hadden.
De mannen moesten gaan jagen in een gevaarlijke omgeving. Het feit dat ADHD nu als probleem gezien wordt heeft dus niet te maken met het karakter van de persoon maar dat de maatschappij zo veranderd is dat drukke mensen er niet makkelijk in passen. Er ligt minder nadruk op activiteiten in de buitenlucht en er wordt veel verwacht op het gebied van aandacht en concentratie.
Dus er is niks met jou, maar de samenleving is ingericht op mensen zonder ADHD en daarom ervaar je soms problemen.
Door er zo naar te kijken wordt het probleem kleiner. Als je minder problemen ervaart heb je minder stress, als je minder stress ervaart slaap je beter.
ADHD heeft ook voordelen: De mensen met ADHD hebben een enorm vermogen tot empathie, zij zijn vaak enorm creatief, veel schrijvers, acteurs, filmmakers, schilders zijn mensen met ADHD.
Ze zijn enorm gedreven als ze een project interessant vinden bijten ze zich erin vast. Ze zijn enorm goed in het vinden van oplossingen voor problemen of raadsels omdat ze anders denken, ze zijn vindingrijk. En ze hebben een groot gevoel voor humor.
Het is belangrijk van je klachten je krachten te maken. Zorg voor zoveel mogelijk inzicht zodat je er beter mee om kan gaan. ADHD-coachingskaarten van Ina Wuiten kunnen je hierbij helpen.
De opdrachten en tips spreken mensen met ADHD aan en leren je te kijken naar de sterke kanten van mensen met ADHD. Ook het werkboek (over)leven met ADHD van Lieze Aerts kan je helpen er anders naar te kijken en beter mee om te gaan.
Zijn er hulpmiddelen om beter te slapen met ADHD?
De Somnox slaaprobot
Een goede manier om als je in bed ligt te zorgen dat je ademhaling rustig wordt, is om een Somnox slaaprobot bij je in bed te nemen.
De Somnox slaaprobot is ontwikkeld door 4 studenten van de TU in Delft. Zij hadden de wens een zachte knuffelbare robot te ontwikkelen, zo wilden ze een probleem oplossen en hadden ervaring met de gevolgen van slaapgebrek in hun familie.
Omdat ze hun familie wilden helpen gingen ze op zoek naar een oplossing. En zo kwamen ze op het idee van een slaaprobot.
De slaaprobot Somnox is lekker zacht en kan prettige geluiden, zelfs muziek maken. De voornaamste functie van de slaaprobot is het simuleren van de menselijke ademhaling, hierdoor ga je zelf ook rustiger ademhalen.
Door de rustige ademhaling raak je ontspannen en val je in slaap. De robot registreert in welk stadium van de slaap je bent en past zijn ademhaling hierop aan. Ook kan je gaan mediteren samen met je robot, de robot kan een geleide meditatie of muziek afspelen, die vanzelf stopt als je slaapt.
De robot is zacht en de vorm is gebaseerd op de foetus houding. Hij komt van je navel tot je hals als je ‘m tegen je aan houdt. Het feit dat je een knuffel vast houdt maakt vaak ook al rustiger. Je slaapt sneller in, je slaapt langer en dieper met de slaaprobot.
De verzwaringsdeken
Een ander hulpmiddeltje om te slapen is de verzwaringsdeken. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen met ADHD makkelijker slapen onder een verzwaringsdeken.
Het gewicht van zo’n deken geeft een druk die als rustgevend word ervaren. Door de druk maakt het lichaam meer melatonine, ons slaaphormoon en meer serotonine, ons gelukshormoon, aan, het gewicht van de deken zorgt ook nog eens voor een verminderde aanmaak van het stresshormoon cortisol.
Ook bij mensen zonder ADHD werkt de deken rustgevend en slaapbevorderend. De deken wordt aanbevolen voor mensen met ADHD, mensen met autisme, mensen met stress, angsten en paniekaanvallen en bij post traumatische stressstoornis.
Het is het proberen waard!