Je brengt per etmaal toch zo’n 6 tot 8 uur door op een hoeslaken en onder een dekbed van een bepaalde kwaliteit met daaromheen een hoeslaken van een bepaalde stof. De kwaliteit van deze producten is belangrijk voor het comfort.
Hoe comfortabel een bepaalde stof is hangt af van verschillende persoonsgebonden factoren. We begrijpen dat dat niet zo’n makkelijke keuze is, daarom geven we uitleg over verschillende materialen en bij wie welke materialen, goed tot hun recht komen, zodat jij het beddengoed kan kiezen dat bij jou past. Dit kan jouw nachtrust aanzienlijk verbeteren.
Alle soorten beddengoed
De meeste mensen denken bij beddengoed, in de zin van lakens en dekbedhoezen meteen aan katoen. Het is een zeer veel gebruikt materiaal. Het heeft ook veel voordelen, zo is het relatief tot synthetisch beddengoed, katoen is een natuurlijk materiaal, vrij sterk. Katoenen beddengoed gaat lang mee. Katoen is ademend en zacht en neemt relatief tot synthetische materialen veel transpiratievocht op, dus dit is een goed keuze als je veel transpireert.
Beddengoed van Katoensatijn
Er bestaat ook katoen-satijn, niet te verwarren met satijn. Het is katoen, maar dan anders geweven, zodat het een glans krijgt, hou je van die glans voor het interieur van je slaapkamer en wil je profiteren van de voordelen van katoen dan is dit een perfecte match voor jou.
Jersey beddengoed
Ook Jersey is geen materiaal anders dan katoen. Het is gebreid en deze techniek van breien maakt dat het rekbaar en elastisch is wat fijn kan zijn als je een wat dikker matras hebt, jersey hoeslakens blijven daar goed omheen zitten, want een hoeslaken wat los schiet en door je bed gaat kruipen kan zeer verstorend zijn voor je nachtrust.
Flanellen beddengoed
Wat is flanel? Flanel is meestal ook katoen, heel fijn voor mensen die het snel koud hebben. Het is aan één kant geruwd en dat geeft een zacht laagje, het houdt warmte langer vast dan gladde stoffen. Dus denk je dat je wakker ligt door koude voeten of kippenvel, dan is dit een heerlijk stofje voor je.
Badstof beddengoed
Er bestaan ook badstof hoeslakens. Het is een combinatie van katoen en polyester, het is gemaakt op een manier dat het veel volume heeft, zodat het veel vocht opneemt, dit kan fijn zijn als je veel transpireert, maar ook bij incontinentie of in geval van verpleging. Het is ook rekbaar zodat het mooi strak om je matras zit.
Linnen beddengoed
Linnen heeft ook veel voordelen en een wat stoerdere uitstraling. Linnen is sterker dan katoen, voelt in de zomer koel aan en in de winter warm. Door de bijzondere structuur van de stof gedijt huisstofmijt niet. Het is de minst milieubelastende textielsoort van de wereld.
De gehele plant wordt verwerkt tot linnen dus er is geen materiaalverspilling en er hoeven geen pesticiden gebruikt te worden. Linnen wordt gemaakt van de vlasplant. Het is een pluisvrije stof die nog meer vocht kan opnemen dan katoen zonder vochtig aan te voelen. Het kreukt wel makkelijker dan katoen, dus als je graag een strak opgemaakt bed hebt is katoen een betere optie.
Bedenk voor jezelf welke eigenschappen, stof, uitstraling het beste bij jou passen en bij jouw budget natuurlijk. Houd rekening met eventuele allergieën en of je het snel koud hebt of juist warm. Linnen is zeer slijtvast, maar ook wel wat duurder.
Microvezel beddengoed
Zoek je een wat lager geprijsd materiaal dan is microvezel een goede keuze. Het is een synthetische stof gemaakt van polyester en nylon. De stof heeft een aantal praktische eigenschappen.
Zo kan microvezel veel vocht en vuil opnemen en droogt snel. Het is kreukvrij en makkelijk te bedrukken met allerlei kleuren en prints. Het is minder ademend dan katoen en de stof is dunner dan katoen en vormt ook eerder pillen dus het is wat minder duurzaam, maar daar is de prijs ook naar.
Microvezel is wel anti allergisch, het veroorzaakt geen jeuk bij mensen met een gevoelige huid.
Dekbedden voor op bed
Naast de keuze voor een stof voor de dekbedhoes, is er ook nog te kiezen in vullingsmaterialen van het dekbed zelf. De vulling kan bestaan uit natuurvulling of een synthetisch materiaal.
Synthetische dekbedden
Synthetische dekbedden bestaan uit vezels die gemaakt worden van een kunstmatige grondstof. Er worden voortdurend nieuwe vezels ontwikkeld met andere eigenschappen. Synthetische vezels zijn slijtvast en zijn antibacterieel en anti allergisch.
Dekbedden van katoen, wol of dons
Natuurvulling is vaak katoen, dit is erg geschikt als je het snel warm hebt en houdt van een stevig dekbed. Minder vaak gebruikt is wol. Wol wordt door veel mensen als prettig ervaren, het valt fijn om je heen en houdt goed warmte vast. Het is echter niet geschikt voor mensen met een allergie en het moet regelmatig gelucht worden omdat het niet wasbaar is. Dons is heel fijn voor mensen die het snel koud hebben, het houdt veel warmte vast doordat er veel lucht tussen zit, er is weinig dons nodig om het juiste volume te bereiken en daardoor voelt een dik dons dekbed heel licht aan.
Matrasbeschermer
Wat ook belangrijk is voor een goed gevoel tijdens de nacht is een goede kwaliteit matrasbeschermer. Een matrasbeschermer moet het matras beschermen tegen vocht en vlekken en daarom kan een waterdichte onderkant wenselijk zijn.
Zoals bij veel transpiratie, incontinentie of in het geval van verpleging. De maximale bescherming zorgt voor een gerust gevoel. De bovenkant is de kant waar je op ligt en moet comfort bieden, dus zacht en ademend zijn.
Bijvoorbeeld katoen. Door een ademende bovenkant slaap je lekkerder zonder het warm te krijgen. Daarbij voorkomt een goed ademende bovenkant het ontstaan van nare geuren. Een goede beschermlaag biedt tevens een barrière tegen huisstofmijt, waardoor wordt voorkomen dat deze het matras binnen dringen.
In een fris bed slaap je geruster en beter. Let op de lengte van de elastieken, zodat de hoes goed op z’n plaats blijft, dat is ook bevorderlijk voor een goede nachtrust.