Het ontbreken van slaap heeft een grote impact op ons functioneren. Tijdens de nachtrust herstelt ons lichaam en maken we groeihormonen aan en we ontdoen ons van allerlei afvalstoffen.
Veel mensen komen niet aan de aanbevolen uren slaap. Gemiddeld slaapt men 7 uur per nacht, terwijl eigenlijk 7,5 tot 8,5 uur onze basis behoefte aan slaap is. Dat betekent dat er maar weinig hoeft te gebeuren of je zit daar flink onder.
Wat doet een slaapmonitor?
Een slaapmonitor is een apparaat dat je uitgebreide informatie geeft over je slaapgedrag. Deze informatie kan een echte eye-opener zijn als je zelf geen idee hebt waarom je slecht slaapt. Vaak kan je zelf de informatie over onrustige nachten koppelen als je daarnaast handmatig een dagboekje bijhoudt.
Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld merkt dat je onrustige nachten hebt wanneer je nog laat gesport hebt, een spannende film hebt gekeken of alcohol hebt gedronken. Maar ook als het niet zo voor de hand liggend is kan een slaapmonitor inzicht geven.
Wat meet een slaapmonitor?
Lichaamsbewegingen, de slaapcyclus, dat wil zeggen de verschillende slaapfases, zoals diepe slaap, lichte slaap, REM, het aantal uren slaap, hartritme, snurken, ademhaling, maanfase en slaap, hersenactiviteit, spieractiviteit, oogbewegingen.
De snurkdetectie kan nuttig zijn als je zelf niet weet dat je wakker wordt omdat je snurkt, als je dit eenmaal weet kan je gericht werken aan het snurkprobleem.
Een slaapmonitor kan je ook wekken
De meting van slaapfases kan gekoppelde worden aan een wekfunctie, zodat je gewekt wordt tijdens de lichte slaapfase en daardoor uitgeruster wakker wordt. Fresh wake up functie wordt dit genoemd.
Meestal is de informatie het bruikbaarst in combinatie met het handmatig bijhouden van slaap- en waaktoestanden en activiteiten. Door middel van gesynchroniseerde bluetooth verbinding, kun je op de app een controle uitvoeren, uitgebreide slaapanalyses bekijken en deskundige slaapadviezen krijgen.
Meestal kunnen deze apparaten aan de rand van het kussen of onder het matras geplaatst worden, het is niet nodig om iets aan het lichaam te bevestigen, je merkt niets van de metingen.
Slaapmonitor versus Slaapkliniek
Dankzij deze apparaten ben je niet aangewezen op één van de slaapklinieken. Een groot nadeel van een slaapkliniek is dat je niet onder natuurlijke omstandigheden slaapt.
Je slaapt niet in je eigen vertrouwde omgeving en je draagt een badmuts met zo’n 30 elektroden en een bundel snoeren op je hoofd. Daarbij is het een momentopname.
De apps van de slaapmonitor die je thuis kan gebruiken tonen, meestal in de vorm van een grafiekje, niet alleen hoe de nacht is verlopen, maar ook hoe het slaappatroon is over verschillende weken of maanden.
Iemands slaap kan van week tot week verschillend zijn en het kan best dat iemand net in de nacht in de slaapkliniek geen last heeft.
Een slaapmonitor geeft goed inzicht in slaappatronen over een langere periode en daarbij hebben sommige slaapmonitoren extra functies zoals de eerder genoemde fresh wake up functie, maar ook zijn er die net voor het slapen gaan zacht licht verspreiden en tegen de ochtend licht geven zoals een zonsopgang of je kunt ze koppelen aan de thermostaat.
Door deze extra’s kun je al werken aan een betere nachtrust en daarnaast geeft het uitgebreide informatie om je slaap verder te optimaliseren.
Een slaapmonitor is natuurlijk niet te vergelijken met een slaapkliniek, raadpleeg altijd een arts als het niet werkt.
Diverse soorten slaapmonitors
Vanwege het vele aanbod hebben wij op basis van recensies een paar slaapmonitoren voor jou op een rij gezet:
1
Emfit QS Active
De Emfit QS Active is een slaapmonitor die je onder je matras moet plaatsen welke meet hoe vaak je draait, stilligt en daadwerkelijk aan het slapen bent.
Met de handige applicatie die je kan downloaden op je telefoon kan je al je slaapdata inzien.
Bekijk de Emfit QS Active!
(Prijs rond €250 – €350)
1
Fitbit Charge 4 – Horloge
Een Fitbit horloge kan meer dan alleen je sport activiteiten bijhouden namelijk ook je slaap en hoe je slaap is.
Doordat de Fitbit om je pols zit is deze makkelijk in gebruik te nemen, ook als je ergens anders gaat slapen.
Bekijk hier de Fitbit Charge 4 Horloge!
2
Samsung Galaxy Fit E – Horloge
De Samsung Galaxy Fit E is van origine een sport horloge maar door alle functies te combineren ook te gebruiken als slaapmonitor.
Omdat dit een horloge is kan je de Samsung Fit overal mee naar toe nemen.
Bekijk hier de Samsung Galaxy Fit E Horloge!
Veelgestelde vragen over een Slaapmonitor
Kan je een slaapmonitor gebruiken in plaats van naar een slaapkliniek gaan?
Het is mogelijk om eerst een slaapmonitor te gebruiken en je eigen lifestyle te verbeteren maar raadpleeg altijd een arts als je problemen blijft houden. [Slaapmonitor versus Slaapkliniek].
Wat is het voordeel van een slaapmonitor?
Een slaapmonitor kan heel veel statistieken voor je bijhouden over je slaap, zo weet jij zelf bijvoorbeeld niet dat je niet diep slaapt, vaak wakker wordt of continue aan het draaien bent. [Wat meet een slaapmonitor].
Hoe vind ik een goede slaapmonitor?
Er zijn verschillende soorten slaapmonitoren waaronder 1 die je onder je matras plaatst en de andere kan je meenemen als horloge, het verschil in data die je krijgt is wel enorm groot. [Diverse soorten slaapmonitors].