Kussen voor Kind & Baby

Deel dit op social media!

Een kindje tussen de 0 en 2 jaar kan een kussen als dat nodig is nog niet goed wegduwen en is nog niet in staat als het kussen in de weg zit het hoofdje te draaien of op te richten. Als het gezichtje dan in het kussen ligt kan je kindje niet goed ademen en dreigt verstikkingsgevaar.

Wel worden andere kussentjes soms gebruikt bij baby’s jonger dan 2 jaar. Zo zijn er kussentjes en rolletjes voor baby’tjes die teveel op één kant van hun hoofdje liggen en daardoor een afgeplat hoofdje krijgen.

Kussen voor baby en kind

Voor baby’s die steeds op dezelfde kant van hun hoofdje gaan liggen, zijn er bijvoorbeeld kussentje met een kuiltje. Of je kunt als je kindje op zijn zij ligt een stabilisatierollertje gebruiken om te zorgen dat je kindje niet va kant kan veranderen. Je plaatst deze achter je kindje als ie op z’n zij ligt. Zo kun je je kindje evenveel op iedere zij laten slapen. 

Ook zijn er speciale kussentjes voor baby’s die veel spugen. Dit zijn kussentjes die steil oplopen. Door de schuine houding zou het maagzuur niet terugvloeien in de slokdarm.

Overleg altijd met een deskundige alvorens je dit soort producten gaat gebruiken. Overleg bijvoorbeeld op het consultatiebureau of met een kinderfysiotherapeut.

Als je kindje nog in een ledikantje slaapt kan je een ledikantkussen gebruiken langs de spijltjes van het ledikant. Sommige mensen vinden dat een prettig idee omdat dit het hoofdje zou beschermen tegen de pijltjes en de knuffel of het speentje niet zo gauw uit het bedje vallen.

Er zijn ook geluiden dat dit gevaarlijk zou kunnen zijn als je kindje er met zijn gezichtje tegenaan gaat liggen. Als je het fijn vindt zo’n stootkussen of hoofdbeschermer te gebruiken kies dan voor eentje van stof, een dunnen stof zonder vulling, waar je kindje doorheen kan ademen. 


Wat voor kussen heeft mijn kindje nodig en kan ik mijn kussen geven?

Als een kindje jonger is dan 2 jaar wordt het afgeraden om een kussen te gebruiken. Een kindje van die leeftijd kan een kussen als dat nodig is nog niet goed wegduwen en is nog niet in staat als het kussen in de weg zit, het hoofdje te draaien of op te richten. Als het gezichtje dan in het kussen ligt kan je kindje niet goed ademen en dreigt verstikkingsgevaar. 


Wanneer wel een kussen voor je kind? 

Vanaf welke leeftijd heeft mijn kind een kussen nodig?

Als je kindje minimaal 2 jaar is, als je kindje erom vraagt en goed kan bewegen, zitten, rollen, staan. Als het zover is merk je ook vaak dat je kindje z’n hoofdje op z’n knuffel legt. Je kunt er dan voor kiezen een peuterkussen aan te schaffen. Een peuterkussen is een dun kussen waardoorheen geademd kan worden en daardoor is het veilig. Het heeft een groter oppervlak dan een gewoon kussen, ook is het erg plat om het nekje te ontzien. 

Een kussen voor een kind van 4 jaar mag wat dikker zijn, afhankelijk van de lengte en het gewicht van jouw kindje. Maar ook de favoriete  slaaphouding van jouw kindje speelt een rol bij de keuze van een kussen. Voor een kind die een zijslaper is kies je voor een wat dikker kussen omdat de holte tussen de schouders en het hoofd opgevuld dient te worden.

Een buikslaper heeft eigenlijk geen kussen nodig en als je kindje dat toch graag wil, kies je een heel dun kussen. Voor rugslapers zijn er kussen met een wat hogere rand voor in de nek en een kuiltje waar het hoofdje ligt. Het blijft echter een kwestie van persoonlijke voorkeur, het is altijd aan te raden een kussen uit te proberen.

Kussen voor kind
Er zijn veel verschillende type kussens voor kinderen.

Op een gegeven moment kun je van een peuterkussen eerst overstappen naar een kinderkussen. Dit is nog steeds wat minder dik dan een volwaardig kussen voor volwassenen. Een kindje heeft natuurlijk minder brede schouders, een kortere nek en een lager lichaamsgewicht.

Wat is een goed kussen voor mijn kind?

Het moet goed ventilerend zijn. Het liefst een tijk van katoen en een anti allergische vulling. Een goed kussensloop voor een kind is ook van katoen. Zowel het kussen zelf als het kussensloop moeten goed wasbaar zijn op 60 graden. Kindjes zijn vatbaarder voor ziektes, allergieën, griep en het kussen moet daarom regelmatig gewassen worden. Bijvoorbeeld 1 keer in de maand, het sloop was je 2 keer per week. 


Gordelkussen

Om je kindje tijdens lange ritten in de auto lekker te laten slapen in een autostoeltje kun je een gordelkussen aanschaffen. Het voorkomt dat de gordel snijdt en het is ondersteuning voor het hoofdje van het kindje. Je kunt het aan de gordel bevestigen door middel van een klittenbandsluiting. 

Het is voor kindjes belangrijk om goed te slapen, zoals dat voor iedereen belangrijk is, maar voor kindjes is het nog belangrijker omdat ze voor een groot deel groeien tijdens hun slaap. Als een kindje aan een kussen toe is merk je vaak dat het kindje onrustiger slaapt en steeds van positie verandert. Soms liggen ze zelfs met het hoofdje op het voeteneind, ze zijn op zoek naar ondersteuning van het hoofdje. Als ze dan een goed kussen krijgen, vinden ze hun rust en blijven ze weer op dezelfde plaats liggen gedurende de nacht.


Slaapnugoed heeft alles over kussens…

Stond er in dit artikel nu niet precies wat je nodig hebt en ben je op zoek naar andere problemen die te maken hebben met je kussens?

Kijk niet langer verder en misschien staat jouw oplossing wel in dit rijtje!

Deel dit op social media!

Plaats een reactie

Geverifieerd door MonsterInsights