Kussenvullingen en Slaaphoudingen

Deel dit op social media!

Om lekker te kunnen slapen, te ontwaken met een uitgerust gevoel en zonder nekklachten, is het belangrijk dat je hoofd en nek goed ondersteund worden door een goed kussen. Maar hoe kies je een kussen dat goed voor je is?

Hoe weet je waar een goed kussen aan moet voldoen? Je hoofd dient goed ondersteund te worden door een slaapkussen wat bij jou past. Het moet passen bij jouw wensen, bij jouw slaaphouding, bij jouw postuur en bij jouw matras.

Ook de stevigheid van het matras speelt een rol bij het kiezen van een kussen. Als je matras zacht is zakt je lichaam er wat verder in weg en heb je een minder dik kussen nodig. 

Een zeer belangrijke rol bij het kiezen van een kussen speelt jouw favoriete slaaphouding. Als je niet zeker weet hoe je slaapt kun je het beste uitgaan van de houding waarin je in slaap valt.

Als je steeds wisselt van slaaphouding kun je het beste een kneedbaar kussen aanschaffen. Als je hoofd van positie verandert past het zich aan. 

Slaaphouding en vullingen kussens

Slaaphouding:
Welk kussen heb ik nodig?

Slaap jij op je rug?

Dan heb je een midden maat kussen nodig, niet te hoog en ook niet heel dun. Het mag een vrij zacht kussen zijn.

Er bestaan kussens met een opstaande rand om de nek goed te ondersteunen en een wat lager gedeelte voor het hoofd. Het is ook mogelijk een kussen te kopen met twee opstaande randen, waarvan één wat hoger voor als je wel eens op je zij ligt. 

Slaap jij op je zij?

Een zijslaper heeft een wat hoger kussen nodig. Het kussen voor een zijslaper moet goed de ruimte opvullen tussen de schouders en het hoofd. Dus hoe breder de schouders hoe dikker het kussen.

Het is niet de bedoeling dat je met je schouders op het kussen ligt, het kussen begint boven de schouders. Het is goed als het kussen redelijk stevig is.

Als je graag wat wegzakt me je hoofd in je kussen mag dat, zolang er geen druk op je nek komt, dit kun je voelen.

Slaap jij op je buik?

Dan kies je je kussen zo dun en zacht mogelijk om ruggenwervels en nekwervels in één rechte lijn te houden. Eigenlijk heb je als buikslaper niet echt een kussen nodig, maar de meeste mensen vinden het toch prettig iets zachts onder hun hoofd te leggen en eventueel te omarmen. 


Waar hou je nog meer rekening mee met kussens?

Natuurlijk heeft je keuze ook te maken met mogelijke allergieën, of je veel transpireert en natuurlijk gewoon of het goed voelt als je je hoofd erop laat rusten. Verschillende materialen waarmee een kussen gevuld kan zijn, hebben verschillende eigenschappen.

Welke eigenschappen iemand waardeert is heel persoonlijk, we zullen van verschillende materialen de eigenschappen uiteen zetten.

Kussenvulling:
Synthetische vulling

De meeste kussens hebben een synthetische vulling. Slaapkussens met een synthetische vulling kunnen voor een breed publiek geschikt zijn, omdat ze zowel stevig, als medium, als zacht geleverd kunnen worden. Ook zijn ze doorgaans anti allergisch. 

Kussenvulling:
Latex vulling

Latex vulling is erg stevig, door de stevigheid is het nogal vast van vorm. Het is hierdoor zeer geschikt voor een zijslaper.

Soms ook voor een rugslaper als het een voorgevormd kussen betreft met opstaande rand voor de nek en een lager gedeelte waar het hoofd in rust. Voor een buikslaper is het te stevig.

Kussenvulling:
Dons

Een hoofdkussen met donzen vulling is juist heel zacht en kneedbaar. Het kan goed vocht absorberen wat het zeer geschikt maakt als je veel transpireert of in de overgang zit.

Het is warmteregulerend en geschikt voor alle slaaphoudingen, waarbij je natuurlijk op de juiste dikte let, die pas bij jouw slaaphouding. 

Kussenvulling:
Kapok

Een kapokvulling is een natuurlijke vulling. Het bestaat uit vezels van de kapokboom. Het kan veel vocht absorberen en is afhankelijk van de hoeveelheid vulling geschikt voor zij- rug- en buikslapers.

Kussenvulling:
Traagschuim

Traagschuim is erg stevig en is daardoor met name geschikt voor zijslapers. Voor kussens gevuld met traagschuim worden wel hoezen gebruikt die gemaakt zijn van bamboevezels. Deze kussens blijven heerlijk koel aanvoelen en zijn ventilerend en vochtregulerend, dus zeer geschikt als je het gauw warm hebt. Ze zijn anti allergisch en worden gebruikt door mensen die snurken door een allergische reactie. Natuurlijk zijn er meer oorzaken van snurken en remedies tegen snurken, zie hiervoor ons artikel over snurken en ons artikel over slaapapneu.

Kussenvulling:
Wol

Wol absorbeert het allerbeste vocht. Als je veel transpireert is wol aan te bevelen om lekker droog te slapen. Het is geschikt voor personen die een stevig kussen nodig hebben, dus met name voor zijslapers. 

Kussenvulling:
Boekweit

Een kussen gevuld met boekweit wordt in Azië veel gebruikt. Boekweit is zeer ondersteunend en wordt daarom wel aangeraden bij nekklachten, zie ons artikel over boekweit kussens voor meer informatie hierover. Boekweit kussens kunnen iedere gewenste dikte hebben.

Kussenvulling:
Zijde

Zijde vulling biedt ook verkoeling, maar kan bij koude juist lekker warm aanvoelen.

Het is geschikt voor mensen met allergieën.

Kussenvulling:
Trevira

Dit is een gepatenteerde vulling gemaakt van een brandvertragende vezel, geschikt voor stevige kussens, dus vooral voor zijslapers.

Zoals je ziet zijn er nogal wat mogelijkheden in dikte, stevigheid, model en materiaal van je kussen. We hopen je de informatie verschaft te hebben om voor jou een fijn kussen te kunnen kiezen waarop je goed slaapt.


1

Wave 360
Wave – Mline

Bijna het ideale hoofdkussen voor iedereen die ligt te woelen en elke keer een andere positie aanneemt.

Omdat je dit kussen helemaal zelf kan vormen door de verwisselbare lagen kan je dit helemaal naar jouw wens finetunen.



Bekijk hier het kussen op M-Line met korting!

2

Fit Pollow
Mline

Een iets goedkoper alternatief voor de draaier.

Dit kussen is niet volledig aanpasbaar maar is wel een goed kussen voor de rugslaper, zijslaper en buikslaper in één.



Bekijk hier het kussen op M-Line met korting!


Slaapnugoed heeft alles over kussens…

Stond er in dit artikel nu niet precies wat je nodig hebt en ben je op zoek naar andere problemen die te maken hebben met je kussens?

Kijk niet langer verder en misschien staat jouw oplossing wel in dit rijtje!

Deel dit op social media!

Plaats een reactie

Geverifieerd door MonsterInsights