Heerlijk slapen: Wie houdt hier niet van? Maar om nu écht goed te slapen, moet je wel het juiste matras kopen. Dit verschilt per persoon, per budget en per slaaphouding. Wanneer jouw partner bijvoorbeeld een andere slaaphouding heeft dan jijzelf, is het verstandig om hier ook rekening mee te houden: Zo slapen jullie allebei het beste.
In dit blog behandelen we de aandachtspunten waar je op moet letten wanneer je een nieuw matras gaat kopen. Van materialen tot de verschillende afmetingen. Alles komt aan bod! Zo ben je volledig geïnformeerd wanneer je de aankoop doet.
u003cstrongu003eu003cemu003eDenk je al te weten wat bij jou past?u003c/emu003eu003c/strongu003e
Duik dan snel naar onderen om nu jouw matras te kopen!
Welk materiaal matras is het beste voor mij?
Er zijn verschillende typen materialen waaruit een matras bestaat. Bijvoorbeeld traagschuim, koudschuim of pocketvering. Een belangrijke overweging wanneer je een nieuw matras koopt is de ventilatie en vochtregulatie. Zweet je veel in bed? Dan heb je een goed ventilerend en vochtregulerend matras nodig. Zweet je weinig? Dan hebben deze aspecten minder betrekking op je.
Daarnaast zijn ook jouw lichaamsgewicht, postuur en lengte belangrijk bij het kiezen van een matras. Ook wanneer je een allergie hebt, zoals een huisstofmijtallergie, beïnvloedt dit jouw keuze. Het beste matras is dus voor ieder persoon verschillend.
Pocketvering matras
De pocketvering bestaat uit stalen veren die in een zakje zijn gepakt, ook wel de ‘pocket’. Vandaar de naam. Hoe meer veren het matras heeft, hoe comfortabeler het zal zijn. Je zult hier niet zo ver in weg zakken als bijvoorbeeld een binnenveringsmatras.
Bekende voordelen van een pocketvering matras:
- u003cliu003eGoede veerkracht dankzij de stalen veren;u003c/liu003eu003cliu003eZeer goede ventilatie, vocht- en temperatuurregulatie.u0026nbsp;u003c/liu003eu003cliu003eLange levensduur – 10 tot 15 jaar;u003c/liu003eu003cliu003eGeen last van kuilvorming;u003c/liu003eu003cliu003eDe toplaag kan van verschillende materialen worden gemaakt: polyether, koudschuim, latex of traagschuim.u003c/liu003e
Wanneer je kiest voor pocketvering, houd dan wel in gedachten dat het niet het meest hygiënische matras is. Zo kunnen er in de holle ruimtes bijvoorbeeld huisstofmijten gaan zitten. Daarnaast is een pocketvering matras duur in aanschaf, niet geschikt voor een verstelbare bedbodem en is het matras van nature koel. Wanneer je het gauw koud hebt, kan dit dus wat ongemakkelijker zijn.
Traagschuim matras
Een traagschuim matras staat bekend om zijn elasticiteit: Wanneer je het indrukt wordt het een stuk zachter. Bovendien vormt het matras zich naar jouw houding, waardoor het gegarandeerd heerlijk ligt. Zodra je weer uit bed stapt zal het matras automatisch zijn originele vorm aannemen.
Traagschuim is niet meer weg te denken in de matrassenwereld, maar waarom?
- u003cliu003eHet werkt druk verlagend;u003c/liu003eu003cliu003eLange levensduur – 12 jaar;u003c/liu003eu003cliu003eGeschikt wanneer je een verstelbare bedbodem hebt;u003c/liu003eu003cliu003eZorgt voor een goede doorbloeding.u003c/liu003e
Helaas is een traagschuim matras niet de meest budget-vriendelijke optie en voelt het ook vrij snel te warm aan. Het ventileert namelijk niet heel goed. Doordat je in het matras wegzakt, kan ook het omdraaien als lastig worden ervaren.
Hierdoor kan de site blijven bestaan en er meer waardevolle informatie op de website komen.
Onwijs bedankt voor uw steun als u iets aanschaft!
Binnenvering matras
Binnenvering matrassen bestaan uit veren die door een spiraal aan elkaar worden gekoppeld. Anders dus dan een pocketvering, waar de veren stuk voor stuk in een ‘pocket’ zitten. Wel geldt hier hetzelfde principe: Hoe meer veren hoe beter.
Bekend in vele Nederlandse woonkamers voor verschillende, uitlopende, redenen:
- u003cliu003eHet is een sterk ventilerend matras;u003c/liu003eu003cliu003eHet zorgt voor een goede temperatuurregulatie;u003c/liu003eu003cliu003eWanneer je een klein budget hebt, is dit de beste optie;u003c/liu003eu003cliu003eLange levensduur van zo’n 10 tot 15 jaar.u003c/liu003e
Bekend bij binnenvering matrassen is het gepiep en gekraak wat soms hoorbaar is. Het geeft ook niet altijd de ondersteuning die gewenst is, omdat alle veren verbonden zijn en tegelijkertijd bewegen. Daar komt nog eens bij dat er vaak te weinig veren zijn, wat het ook onaangenamer maakt. De comfortzones worden niet ondersteund en ook draaien kan op dit matras moeilijker zijn.
Hierdoor kan de site blijven bestaan en er meer waardevolle informatie op de website komen.
Onwijs bedankt voor uw steun als u iets aanschaft!
Koudschuim matras
Ideaal wanneer je last hebt van allergieën: een koudschuim matras. Gevuld met polyurethaanschuim, wat in koude vormmallen gegoten wordt, waar de naam vandaan komt.
Behalve zijn allergievrije eigenschap, zijn er nog meer voordelen te noemen:
- u003cliu003eEr komt geen geur af;u003c/liu003eu003cliu003eJe bent 12 tot 15 jaar voorzien;u003c/liu003eu003cliu003eZeer goede vocht- en temperatuurregulatie en ventilatie dankzij de open celstructuur;u003c/liu003eu003cliu003eHet vormt zich naar jouw lichaam en kuilvorming is nihil.u003c/liu003e
Wel is een kwalitatief koudschuim matras erg zwaar en dik. Wanneer uw koudschuim matras dit dus niet is, is het de vraag of uw matras wel van hoge kwaliteit is. Er kan namelijk erg veel verschil tussen zitten, ondanks de hoge prijzen. Wanneer je het snel koud hebt in bed, is dit matras niet optimaal omdat het vrij koel aanvoelt.
Hierdoor kan de site blijven bestaan en er meer waardevolle informatie op de website komen.
Onwijs bedankt voor uw steun als u iets aanschaft!
Latex matras
Naast koudschuim is ook latex erg geschikt wanneer je allergieën hebt. Dit komt omdat het antibacteriële eigenschappen heeft. Hiernaast is het ook huisstofmijt- en schimmelwerend. Ideaal dus!
Bovendien zijn er nog andere belangrijke voordelen van een latexmatras:
- u003cliu003eGoed ligcomfort;u003c/liu003eu003cliu003eZeer goede ondersteuning, ook voor mensen met rugklachten;u003c/liu003eu003cliu003eDrukverlagende eigenschappen;u003c/liu003eu003cliu003eErg veerkrachtig, waardoor jouw lichaamsgewicht goed wordt verdeeld.u003c/liu003e
Echter is een latexmatras zeer zwaar en kan het gauw warm aanvoelen.
Welk formaat matras sluit het beste aan op mijn wensen?
Een zeer relevante, maar misschien ook voor de hand liggende vraag. Want je gaat natuurlijk geen tweepersoonsmatras op een eenpersoonsbed neerleggen. Maar wanneer je met jouw partner slaapt, is er ook de optie om voor twee eenpersoonsmatrassen te kiezen.
Dit komt vaak voor in de volgende situaties:
- u003cliu003eWanneer jij of jouw partner veel transpireert tijdens het slapen;u003c/liu003eu003cliu003eBij lichamelijke klachten van jou of jouw partner;u003c/liu003eu003cliu003eEen andere voorkeur voor materiaal of hoe hard het matras moet zijn.u003c/liu003e
Maar wanneer je kiest voor twee eenpersoonsmatrassen in één bed, krijg je een bekend probleem. Er zit een gleuf in het midden. Dit is eenvoudig op te lossen door een topdekmatras aan te schaffen. Hiermee behoud je de voorkeur voor matras, verleng je de levensduur van jouw matras én heb je niet langer last van een gleuf.
Een matras komt in een aantal standaardmaten. Zo is een matras in lengte vaak 200 cm, maar 210 en 220 cm zijn ook populair onder ons lange volk.
De breedte van jouw matras hangt af van jouw voorkeur. Zo is een eenpersoonsmatras vaak 80 of 90 centimeter breed en een tweepersoonsmatras varieert tussen 140, 160, 180 en 200 centimeter. Een bed van 140 centimeter breed wordt vaak gezien als ‘twijfelaar’: tussen een- en tweepersoons in. Als je graag veel ruimte hebt in bed, is een breder matras de logische optie. Wanneer het gaat om een bed voor jouw (klein)kind, is een smal eenpersoonsmatras vaak voldoende.
Een matras kopen
Om het je de keuze makkelijker te maken, benoemen we hieronder een aantal matrassen die goed beoordeeld zijn en ook veel worden gekocht:
Een pocketvering matras kopen
Een binnenvering matras kopen
Hierdoor kan de site blijven bestaan en er meer waardevolle informatie op de website komen.
Onwijs bedankt voor uw steun als u iets aanschaft!
Een koudschuim matras kopen
Hierdoor kan de site blijven bestaan en er meer waardevolle informatie op de website komen.
Onwijs bedankt voor uw steun als u iets aanschaft!
Een traagschuim matras kopen
Hierdoor kan de site blijven bestaan en er meer waardevolle informatie op de website komen.
Onwijs bedankt voor uw steun als u iets aanschaft!
Een latex matras kopen
Veelgestelde vragen
Wat voor soorten matrassen zijn er?
Matrassen zijn onderverdeeld in veringmatrassen en schuimmatrassen. Matrassen worden tegenwoordig gemaakt met pocketvering, binnenvering, koudschuim, traagschuim en latex. [Welk materiaal is het beste voor mij?]
Wat zijn de nadelen van een matras met vering?
Pocketvering en binnenvering hebben hun eigen nadelen. Pocketvering is vrij duur en niet vriendelijk voor mensen met een allergie voor huisstofmijten. Binnenvering is goedkoop, maar biedt weinig ondersteuning en heeft geen comfortzones. [pocketvering matras]
Matras Artikelen?
Het kan zijn dat je je antwoord niet in dit artikel hebt gevonden maar geen probleem.
We helpen je goed op weg met andere artikelen zoals:
- Koudschuim Matras
- Koudschuim of Traagschuim matras: Wat zijn de verschillen?
- Traagschuim matras: De voordelen en nadelen
- Nieuw matras kiezen
- Matras kopen: Welk matras past bij mij?