Zit jij in de overgang of denk je in de overgang te zitten? Dan zal het je goed doen om verder te lezen, want zonder uitleg, begrip, steun herkenning en erkenning is het een zeer moeilijke periode.
Waarom is de overgang zo moeilijk
De klachten van de overgang
De overgang gaat gepaard met allerlei klachten zoals slapeloosheid, opvliegers, onrust, vermoeidheid, hartkloppingen, stemmingswisselingen, onverklaarbare pijnen, krampen, tintelingen, onregelmatige menstruaties, zware en/of lange menstruaties, carpaal tunnel syndroom, vocht vasthouden en nog allerlei kwaaltjes, eigenlijk teveel om op te noemen.
Sommige vrouwen hebben nauwelijks klachten, sommige vrouwen hebben alle klachten. Zoveel vrouwen als er zijn zoveel verschillen in het klachtenpatroon zijn er. De klachten op zich zijn al zeer vervelend en belemmeren een goed dagelijks functioneren, maar wat het nog erger maakt , is dat je het niet zomaar met iedereen kan bespreken, wat me brengt bij de tweede reden dat het een moeilijke periode is: onbegrip.
Onbegrip in de overgang
Als je vertelt dat je net griep hebt gehad, reageert iedereen goed. Dat wil zeggen bijvoorbeeld: O, ja , ken ik, gelukkig is me dat dit jaar bespaart gebleven. Jaar hiervoor flink te pakken gehad. Overal spierpijn, warm, koud, zweten en rillingen. Iedereen weet het als een volleerd medicus te beschrijven, iedereen begrijpt dat je geleden hebt, dat je nog een poosje moet aansterken, je hoeft je niet te verdedigen en niets uit te leggen.
Maar dan…. Iemand vraagt op een feestje hoe het met je gaat en je antwoord dat het niet zo geweldig gaat. Er wordt geïnteresseerd gevraagd wat er dan is en naar alle eerlijkheid antwoord je denkt in de overgang te zitten vanwege de combinatie van je leeftijd, allerlei vage klachten en een onregelmatige cyclus.
Je gesprekspartner gaat een drankje halen en komt niet meer terug. Als je iets soortgelijks nog eens mee maakt begint het je te dagen, het is niet gewenst om daarover te praten. Daarom is het zo fijn dat erover geschreven wordt, want uiteindelijk ben je niet alleen en zijn de klachten wel degelijk echt en je hebt die (h)erkenning nodig!
Maar ook al ben je natuurlijk niet alleen, besef wel dat het ook niet om een heel grote groep gaat, baby’s, kinderen, mannen vrouwen tot een jaar of 50, vrouwen boven de 60 zijn niet in de overgang en dat is de reden dat men er weinig over kan mee praten en er weinig van weet.
Onkunde met de overgang
Vanwege dat het maar een kleine groep betreft komen we ook in aanraking met veel onkunde. Tot voor kort bestond de medische wereld bijna alleen uit mannen en er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de overgang.
Het is ook moeilijk te onderzoeken vanwege de grote verschillen tussen vrouwen. Het is niet heel interessant omdat het maar een kleine groep betreft en uiteindelijk gaat het toch wel over.
Maar juist doordat het zo’n ondergeschoven kindje is in de wetenschap, worden vrouwen in de overgang ook vaak onzeker, er is twijfel.
Twijfel in de overgang
Je hebt een klacht die je niet direct kan verklaren, bijvoorbeeld spierpijn, je twijfelt, heb ik een verkeerde beweging gemaakt, heb ik misschien extra magnesium nodig.
Je huisarts zegt dat je gewoon even rustig aan moet doen. Je intuïtie zegt dat er iets anders is en je voelt je onbegrepen, je mist erkenning voor je klachten. Als je flink door zoekt, kun je inderdaad vinden dat spierpijn het gevolg kan zijn van hormonale schommelingen, maar dat vind je niet zomaar en je wordt ook niet zomaar geloofd als je het aan iemand vertelt.
Ben jij klaar om de overgang te overwinnen?
Het boek speciaal ingericht voor vrouwen in de overgang.
Lees Ria Kamelle haar tips om beter met de overgang om te kunnen gaan!
Wat is de overgang?
De overgang is de periode waarin de voorraad eicellen opraakt, waardoor de productie van hormonen vermindert en er als gevolg daarvan allerlei veranderingen plaats vinden.
Er zijn verschillende fases:
- Premenopauze
- Veranderende menstruatie
- Slapeloosheid
- Opvliegers
- Nachtelijk Transpireren
- Stemmingswisselingen
- Vermoeidheid
- Gevoelige borsten
- Hoofdpijn
Sommige klachten noemen we typische klachten, deze zijn direct aan de hormonale schommelingen te koppelen. Andere klachten noemen we atypische klachten, deze zijn minder duidelijk direct aan de hormonale veranderingen te koppelen. Zo wordt slapeloosheid tijdens de overgang een atypische klacht genoemd, omdat niet duidelijk is wat precies de link is met de hormonale schommelingen. Het zou ook een gevolg kunnen zijn van andere klachten zoals de opvliegers, nachtelijk zweten, de onrust, stemmingswisselingen, spierkrampen of tintelingen.
De menopauze
Er is veel verwarring over dit begrip, eigenlijk is de menopauze de laatste menstruatie, maar dit weten weinig mensen. Men zegt wel in de menopauze te zitten, maar dat kan niet want het is een moment geen fase.
Het is een moment waarvan je ook pas achteraf kunt constateren dat je het gehad hebt. Pas als je een jaar geen menstruaties hebt gehad weet je dat je de laatste menstruatie, dus de menopauze gehad hebt. Het woord komt uit het Grieks, meno = maand en pausein = stoppen.
Post menopauze
Dit is de fase waarin de overgangsklachten afnemen, maar ze zijn niet direct voorbij. Het lichaam moet een nieuwe balans vinden en dat duurt enige tijd.
Wat kun je doen om je klachten te verlichten?
Verkeerde voeding is de grote boosdoener als het gaat om overgangsklachten, je gaat je een stuk beter voelen als je mindert met suiker, alcohol, wit meel producten dus en aanzienlijk meer groente gaat eten.
Alle informatie die je nodig hebt over het aanpassen van je voeding, vind je in het e-boek: “Overwin je overgang” van Ria Kamelle.
Korte review – Overwin je Overgang van Ria Kamelle
Samenvatting
Het boek Overwin je Overgang is een goed digitaal e-boek over de overgang welke mooi is vormgegeven.
Met de 30 dagen niet goed, geld terug garantie kan je zelf testen of dit iets is voor jou.
Ben jij klaar om de overgang te overwinnen?
Het boek speciaal ingericht voor vrouwen in de overgang.
Lees Ria Kamelle haar tips om beter met de overgang om te kunnen gaan!
Wij zijn benieuwd naar jouw mening!
Heb jij het boek aangeschaft en vindt je het waard om jouw verhaal bij ons te doen?
Laat het ons hier beneden weten!