Slaapapneu is iets waar men zich vaak niet van bewust is.
80% weet niet dat hij/zij Slaapapneu heeft.
Vaak is het de partner die het merkt dat er Slaapapneu aanwezig is.
Als de ademhaling stopt gaat een signaal naar de hersenen en wordt de persoon heel kort wakker en hervat de ademhaling met een flinke snurk. Snurkt je partner echt heel hard, met flinke uithalen, vraag dan een slaaponderzoek aan. Alleen dan kan worden vastgesteld of het inderdaad om slaapapneu gaat.
Het is heel belangrijk om dit te doen omdat slaapapneu nare consequenties kan hebben. Het vergroot het risico op hart- en vaatziekten als de apneu niet behandeld wordt. Ook hoge bloeddruk en een hartinfarct of herseninfarct kunnen het gevolg zijn van apneu. Daarbij blijkt ook nog eens de kans op een verkeersongeluk voor een bestuurder van een auto die aan slaapapneu lijdt 4 keer zo groot als bij andere weggebruikers. Dus het is om een scala aan redenen zeer belangrijk slaapapneu te diagnosticeren en vervolgens adequaat te behandelen.
Er zijn verschillende oorzaken van slaapapneu en er zijn verschillende vormen van slaapapneu, er wordt een onderscheid gemaakt tussen obstructief slaapapneu en centraal slaapapneu. Obstructief slaapapneu komt het meeste voor.
Bij centraal slaapapneu is de aansturing van de ademhaling vanuit de hersenen verstoord door hersenletsel, medicijnen of hormonale stoornissen.
Obstructief slaapapneu Syndroom (OSAS)
Bij Obstructief Slaapapneu Syndroom is er een moment tijdens de slaap dat de tong spieren verslappen, evenals het eromheen liggend weefsel. Daardoor worden de bovenste luchtwegen afgesloten en stopt de ademhaling even.
Er komt dan niet meer genoeg lucht in de longen en door zuurstoftekort wordt de persoon even wakker, maar is zich vaak niet bewust van de adem stop. Vaak weet men zoiets alleen doordat de partner het opmerkt, personen die alleen slapen weten vaak niet dat ze het hebben.
Het is daarom ook moeilijk te zeggen hoe vaak het voorkomt. Het aantal personen dat eraan lijdt is moeilijk te bepalen, maar ook bij de personen die eraan lijden het aantal keren per nacht dat het voorkomt is moeilijk vast te stellen. Het is daarom ook lastig te bepalen in welke categorie iemand valt, dit kan alleen door te meten, niet door middel van zelfrapportage.
Er worden 3 categorieën onderscheiden:
Catogorie | Ademstops |
---|---|
Lichte categorie | 5 tot 14 ademstops per uur |
Matige categorie | 15 tot 30 ademstops per uur |
Ernstige categorie | 30 of meer ademstops per uur |
Hoe herken je Obstructief Slaapapneu Syndroom?
Iemand die aan slaapapneu lijdt is overdag erg moe en slaperig. Omdat niet iedereen zich ervan bewust is aan slaapapneu te lijden, kan extreme, op andere wijze onverklaarbare vermoeidheid reden zijn, onderzoek naar slaapapneu te doen.
Het is nooit verstandig om een zelf diagnose te doen maar diverse symptomen kunnen wijzen dat je Slaapapneu hebt.
Symptomen die overdag merkbaar zijn en op Slaapapneu kunnen wijzen zijn:
- Prikkelbaar
- Hoge Bloeddruk
- Hartkloppingen
- Luid Snurken
- Slaperigheid
- Ochtendhoofdpijn
- Niet uitgerust
- Droge mond
- Plassen in de nacht
- Angstdromen
Welke oorzaken zijn er van Obstructief Slaapapneu Syndroom?
Het is niet helemaal duidelijk wat nou echt de oorzaak is. Wel zijn er factoren bekend die het risico erop vergroten.
Eén van deze factoren is overgewicht, vooral wanneer er veel vet is in de nek en hals. Andersom raakt door een slechte nachtrust de hormoonhuishouding verstoord en hierdoor ontstaat juist gewichtstoename.
Andere factoren die de kans op slaapapneu vergroten zijn: roken, regelmatig alcoholgebruik, aangeboren anatomische afwijkingen, die de kans op luchtwegvernauwing verhogen.
- Roken
- Regelmatig/Overmatig Alcoholgebruik
- Aangeboren anatomische afwijkingen
- Kalmerende middelen
Slaapapneu en de CPAP behandeling
De afkorting van CPAP staat voor: Continuous Positive Airway Pressure. Het is een apparaat dat de luchtwegen ’s nachts voorziet van gelijkmatige druk. Er wordt heel zachtjes lucht in de neus en/of mond geblazen, zodat de luchtwegen niet afgesloten kunnen worden.
CPAP apparaat het beste gebruiken en onderhouden
CPAP masker het beste gebruiken en onderhouden
Reiniging CPAP Apparaat en Masker
De zachte onderdelen moet je iedere dag reinigen met warm water en afwasmiddel of babyshampoo, de harde delen was je 1 keer per week op dezelfde manier.
De hoofdband kan met de hand gewassen worden. De bevochtigingskamer leeg je elke dag en vul je met gekookt afgekoeld water om kalkaanslag te voorkomen.
Een bevochtiger die niet goed onderhouden wordt is een bron van bacteriën, bovendien kan die niet werken als er kalkaanslag in zit.
CPAP vergoed door de verzekering?
Als bij jou door de arts Slaapapneu vastgesteld is wordt de CPAP volledig vergoed.
Neem ten alle tijden contact op met de verzekeraar waar je bent aangesloten.
Zij kunnen jou meer informatie geven over het CPAP apparaat en hoe de verzekering hiermee omgaat.
Bronnen:
https://www.cz.nl/vergoedingen/osas-apparatuur (CZ Verzekeringen.)
https://www.zilverenkruis.nl/Consumenten/vergoedingen/Paginas/OSAS-apparatuur.aspx (Zilveren Kruis.)
https://www.dsw.nl/consumenten/vergoedingen/cpap-apparatuur (DSW Verzekeringen.)
Slaapapneu en MRA
Wat is MRA?
Een Mandibulair Repositie Apparaat, dit is een beugel, zoals ook gebruikt wordt bij snurkklachten.
Deze beugel zorgt ervoor dat de onderkaak een stukje naar voren geschoven wordt. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in de keel en in de bovenste luchtweg.
Meestal maakt de tandarts een afdruk van je gebit en stuurt dat naar een tandtechnisch laboratorium om de beugel te laten maken. Er zijn ook beugels te koop die je zelf kunt verstellen.
Meestal heb je eerst een gewenningsperiode. Als je eenmaal aan het slapen met de beugel gewend bent, kan je de beugel verstellen om geleidelijk de gewenste positie van de kaak te bereiken.
Slaapapneu en een Operatie
In overleg met een arts wordt in sommige gevallen gekozen voor een operatie. Een operatie werkt niet bij iedereen, jouw KNO arts bepaalt of er bij jou een operatie voor nodig is.
Slaapapneu erfelijk?
Voor zover het fysieke afwijkingen betreft, zoals een grote tong of een korte nek, een smalle overgang van keel naar luchtwegen of een naar achter geschoven kaak, is er een erfelijke component.
Slaapapneu en overgewicht
Slaapapneu oplossen
Hulpmiddelen
!
MRA Slaapbeugel
Zoals je hebt gezien kan een MRA beugel helpen om om te gaan met Slaapapneu.
Ben je benieuwd naar deze beugel?
Klik dan hier om de beugel te zien!
Veelgestelde vragen
Wat is Slaapapneu?
Er zijn diverse type Slaapapneu in verschillende maten, Slaapapneu betekent letterlijn “geen lucht”. Bij Slaapapneu stokt de adem.
Wat is OSAS?
Bij Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS) is er een moment tijdens de slaap dat de tong spieren verslappen waardoor de luchtwegen tijdelijk afgesloten raken.
[Obstructief slaapapneu Syndroom (OSAS)]
Wat is CPAP?
De afkorting van CPAP staat voor: Continuous Positive Airway Pressure. Het is een apparaat dat de luchtwegen ’s nachts voorziet van gelijkmatige druk.
[Slaapapneu en de CPAP behandeling]
Wat is MRA?
Een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) is een beugel die je zelf kan kopen of door de tandarts kan laten maken.