Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij adem stops van langer dan 10 seconden plaatsvinden. Als dit meer dan 5 keer per uur gebeurt heb je slaapapneu.
De gevolgen van slaapapneu zijn niet gering en slaapapneu kan om meerdere redenen gevaarlijk zijn. Eén van de gevaren is dat een deel van de gevolgen van apneu, de gevolgen van slaapgebrek zijn en die zijn al ernstig.
Door slaapgebrek kun je fysiek en psychisch veel gaan mankeren. Daarbij beïnvloedt het je concentratievermogen en dat vergroot de kans op ongelukken. Zowel de kans op ongelukken in het verkeer als bij het bedienen van machines of in andere werk gerelateerde situaties wordt groter.
Als je erg moe bent, is de kans groter dat je van een steiger of ladder valt. Dit in combinatie met de directe fysieke gevolgen, zoals hartkloppingen, hoge bloeddruk, hartritmestoornissen kan zelfs tot arbeidsongeschiktheid door slaapapneu leiden.
Er zijn veel meer directe fysieke gevolgen. Slaapapneu vergroot de kans op diabetes type 2. Dit komt o.a. doordat je door een verstoorde slaap een verstoorde hormoonhuishouding krijgt. Veel hormonen zijn voor hun goede (samen)werking afhankelijk van voldoende nachtrust. Een slechte nachtrust vermindert de aanmaak van insuline, dit veroorzaakt een te hoge bloedsuikerwaarde en overgewicht ontstaat.
40% van de mensen met slaapapneu heeft diabetes. Overgewicht vergroot de kans op diabetes, zeker wanneer door slaapgebrek je (suiker)stofwisseling ook al verstoord is.
Ook hebben mensen die lijden aan slaapapneu een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en beroertes. Je lichaam is chronisch oververmoeid.
Na iedere ademstop moet je lichaam ineens keihard gaan werken om weer zuurstof rond te pompen, daardoor neemt de bloeddruk toe. Zo krijgen mensen met apneu hartproblemen, hart- en vaatziekten, hartritmestoornissen en hoge bloeddruk.
De gevolgen van slaapapneu zijn vergelijkbaar met de gevolgen van roken.
Gevaren groter na verloop van tijd?
Jazeker, als je apneu niet tijdig laat behandelen is er een steeds grotere kans op hersenbloedingen, herseninfarct en hartproblemen. Doordat er steeds weer een zuurstoftekort in alle weefsels en organen is, ontstaat er steeds meer schade. Alle weefsels en organen kunnen aangetast worden.
Naast het verhoogde risico op diabetes, hoge bloeddruk, hartproblemen, hersenbloedingen, herseninfarct en concentratieproblemen, ontwikkelen mensen met apneu vaak schildklierproblemen en glaucoom. Dit laatste is een beschadiging van de oogzenuw door verhoogde druk op de oogbol.
Hierdoor vermindert het beeld aan de randen van het gezichtsveld. Naarmate de tijd verstrijkt verdwijnt er steeds meer beeld. Glaucoom kan behandeld worden, maar schade die al ontstaan is herstelt niet. Ook kan een verminderd libido een gevolg zijn van apneu en stemmingswisselingen en een kort lontje.
Slaapapneu gevaren, kan je ze beperken?
Het meerdere malen per nacht stokken van de ademhaling heeft veelal dezelfde negatieve consequenties als roken. Roken vergroot de gevaren van slaapapneu en roken vergroot de kans op slaapapneu.
Om de gevaren van slaapapneu te beperken is één van de meest voor de hand liggende maatregelen, als je rookt, stoppen met roken.
Ook slaapmedicatie en alcohol vergroten de kans op slaapapneu en vergroten ook de gevaarlijke consequenties van slaapapneu, omdat beiden een negatieve invloed op de concentratie hebben.
Om de gevaren van slaapapneu te beperken is het natuurlijk zaak om de slaapapneu zelf zo vroeg mogelijk te behandelen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, operatieve ingrepen, CPAP apparaten en mondbeugels.
Echter dan moet je wel eerst weten dat je aan slaapapneu lijdt. Een slaapapneu test, dat wil zeggen een uitgebreid slaaponderzoek zal plaats moeten vinden alvorens je behandeld kan worden. Er bestaan online tests, waarbij je een vragenlijst invult om erachter te komen of je klachten hebt die duiden op slaapapneu.
Slaapapneu en de Huisarts
Als er uit zo’n test komt dat je waarschijnlijk slaapapneu hebt, moet je contact opnemen met je huisarts. Je huisarts kan je doorverwijzen voor een slaapregistratie onderzoek om de ernst te bepalen en om te bepalen om welke vorm van slaapapneu het gaat. Daarna kan een behandeling gekozen worden die is afgestemd op die vorm van slaapapneu.
Helaas weet een heel groot deel van de patiënten niet dat ze aan slaapapneu lijden. Vaak komen personen die lijden aan slaapapneu in de verkeerde medische molen terecht. Zo heeft slaapapneu bijvoorbeeld ook psychische gevolgen.
Je kunt je prikkelbaar voelen, last hebben van stemmingswisselingen en dit beïnvloedt je sociale leven en uiteindelijk kan het leiden tot depressie. Er wordt nog naar de exacte relatie tussen slaapapneu en depressie gezocht, maar wetenschappelijk onderzoek tot nu toe heeft wel aangetoond dat de relatie er is.
Maar als je met depressieve klachten naar de huisarts gaat, heb je grote kans dat je antidepressiva voorgeschreven krijgt of slaapmedicatie, wat het probleem verergert. Of je wordt doorverwezen voor gesprekken met een psycholoog, waarbij de oorzaak niet naar voren komt.
Dus denk jij symptomen van slaapapneu te herkennen bij jezelf of je partner, wend je dan zo snel mogelijk tot je huisarts en vraag om getest te worden op slaapapneu om de schadelijke gevolgen zoveel mogelijk te beperken.
Slaapapneu Symptomen Test
Met onze kleine Symptomen test kan je nagaan of je last hebt van Slaapapneu.
- Onverklaarbaar slaperig overdag
- In slaap vallen overdag
- Stemmingswisselingen
- Kort lontje
- Hartkloppingen
- Hoofdpijn ’s morgens
- Hoge bloeddruk
- Concentratieproblemen
- Depressieve gevoelens, angsten
- Verminderd libido
- Wakker worden met een droge mond
- Onverklaarbare spierpijn
- Rusteloze benen
- Nachtzweten
- Vaak moeten plassen ’s nachts
- Angstdromen
Elk mens is verschillend en de bovenstaande test kan niet als leidend worden beschouwd.
Ga ten alle tijden naar de Huisarts als je één van bovenstaande problemen hebt en zorg goed voor jezelf.
Veelgestelde vragen
Hoe gevaarlijk kan Slaapapneu zijn?
Je kan door Slaapapneu zowel fysieke als mentale klachten krijgen en dat zijn er best wat, wij hebben ze op een rij gezet.
Kan ik een test doen om te kijken of ik Slaapapneu heb?
Je kan bekijken welke symptomen je hebt bij onze test.
Kan ik Slaapapneu beperken of verhelpen?
Je kan slaapapneu beperken en ook verhelpen met een operatie, ga altijd langs bij de huisarts.
Wil je dit zelf proberen kan je altijd een MRA bit kopen via [Zelf proberen Slaapapneu op te lossen]
Niet gevonden wat je zocht over Slaapapneu?
We hebben andere artikelen die je misschien kunnen helpen.