Niet iedere baby is meteen na de geboorte een makkelijke slaper. Het is zelfs zo dat de meeste baby’s dat niet zijn en dit vergt veel van de ouders! Als je baby je ’s nachts uit je slaap houdt raak je gestrest, geïrriteerd, je concentratievermogen wordt minder en uiteindelijk vermindert je fysieke weerstand ook nog.
Dat is nou net wat je als kersverse ouder helemaal niet kan hebben, want het ouderschap vraagt toch al het nodige van je. Met name een eerste baby zet je leven danig op z’n kop. Je kan ineens niet meer zomaar spontaan de deur uit om een paar uur te gaan winkelen.
Alles moet voorbereid worden.
Je kunt wel weg, maar dan moet je een oppas regelen, of je gaat weg met je baby. Maar dat vergt nogal wat voorbereiding. Je baby moet eerst een schone luier aan, moet gevoed worden en goed gekleed zijn op de temperatuur op die ochtend of middag.
Je moet van alles meenemen: wandelwagen of draagzak, schone luiers, billendoekjes, speentje, eventueel drinkflesje of tuitbeker. In het begin voelt het als een volksverhuizing als je even weg gaat. Als je dan ook nog eens uitgeput bant door een niet goed slapende baby raak je overspannen of word je ziek.
Alles is nieuw voor een baby
Pasgeboren baby’s horen het grootste gedeelte van een etmaal slapend door te brengen. Juist tijdens de slaap groeit je baby want in de slaap worden door een klier in de hersenen groeihormonen afgescheiden. Ook de ontwikkeling van de hersenen vindt plaats gedurende de slaap.
Het leervermogen verbetert tijdens de slaap, de zintuigen ontwikkelen zich tijdens de slaap. Goed slapen zorgt ook voor een gezonde eetlust en goed eten is weer essentieel voor de groei en ontwikkeling.
En een baby die voldoende slaapt is ook vrolijker en alerter dan een baby die te weinig slaapt, wat alles voor de baby en de ouders veel plezieriger maakt. Ook moeten baby’s veel verwerken tijdens de slaap. De hele wereld is nieuw voor een baby.
Een baby ruikt nieuwe geuren, ziet nieuwe vormen en kleuren en hoort nieuwe geluiden. Ze hebben hun slaap nodig om deze prikkels allemaal te verwerken. Een baby moet nog erg veel leren.
Eén van de dingen die een baby nog moet leren is goed slapen. Als je je baby helpt om goed te leren slapen heeft hij daar later ook profijt van. Kinderen die nooit goed hebben leren slapen in hun jonge jaren zijn als volwassene vaak ook slechte slapers. Je helpt je kindje voor het leven als je goed omgaat met de slaapproblemen.
De eerste stap die je zet om de slaapproblemen op te lossen is bepalen in welke categorie de slaapproblemen vallen die jij met jouw baby ervaart. Het soort slaapprobleem waar je mee te maken hebt bepaalt de vragen die het bij je oproept, die je beantwoord wil hebben om je baby te kunnen helpen om goed te slapen.
Welke slaapproblemen kun je ervaren met je baby? In het algemeen zijn de meest voorkomende slaapproblemen als volgt in te delen:
Baby slaapt niet meer door
Dit lijkt een belangrijke te zijn. Immers bijna altijd als mensen op kraamvisite komen of op andere wijze kersverse ouders spreken vragen ze of de baby al doorslaapt. Maar wat bedoelen ze nou eigenlijk als ze vragen of de baby doorslaapt?
Meestal bedoelen ze of de baby slaapt vanaf de laatste voeding tot ’s morgens vroeg. Doordat deze vraag zo vaak gesteld wordt, wordt dit wel heel groot gemaakt. Je gaat je bijna schamen als je met nee moet antwoorden en dus word je ook heel onzeker als je baby niet doorslaapt.
Wat is er aan de hand als je baby eerst wel een tijd lang altijd doorsliep en nu ineens niet meer? Spelen er fysieke ongemakken een rol zoals het doorkomen van tandjes of heb je te maken met een fase in de ontwikkeling waar het even niet meer doorslapen bij hoort?
Je vraagt je af of je misschien zelf iets niet goed doet. Moet je misschien het moment van naar bed brengen veranderen of iets veranderen aan de slaapomgeving?
Wil je weten vanwege welke oorzaak jouw baby niet (meer) doorslaapt? Hoe je de oorzaak kan herkennen? En wil je weten wat je kunt doen om je baby (weer) wel door te laten slapen?
Baby slaapt niet in eigen bed
Je legt je baby slapend in bed en je baby wordt wakker, gaat huilen en blijft huilen totdat je hem oppakt, of je legt je baby wakker in bed en je baby gaat huilen.
Maar het is niet zo dat jouw baby niet kan slapen want prompt op jouw arm valt je kindje heerlijk in slaap, of op andere plekken zoals in de wandelwagen of in het autostoeltje. Dit maakt dat je enorm vertwijfeld raakt en jezelf kwelt met veel vragen.
Is mijn baby bang? Waarvoor kan mijn baby bang zijn? Is het bed van mijn baby misschien niet goed en waarom dan niet? Wat is dan wel een goed bed? Kan het een fase zijn?
Kan het zijn dat mijn kindje nog moet wennen aan zijn eigen slaapplek/slaapkamer? Wat kan ik doen om mijn baby over deze problemen heen te helpen? Hoe kan ik mijn baby leren dat zijn eigen bedje, c.q. zijn eigen slaapkamertje een fijne en veilige plek zijn om te slapen en hoe maak ik die slaapkamer een prettige plek om te slapen?
Baby slaapt onrustig
Als jij je slapende kind observeert, zie je dat hij flink ligt te bewegen, dat hij met armen en /of beentjes zwaait, je hoort dat je baby geluidjes maakt en onregelmatig ademt. Je weet niet of dit zo hoort en als het al zo hoort wil je misschien ook graag begrijpen waarom dan?
Er zijn inderdaad biologische redenen voor sommige vormen van onrustig slapen. Hoewel je deze niet helemaal kunt beïnvloeden, zal het je geruststellen om te begrijpen waarom dit gebeurt, zoals de verschillen tussen slaapfases en om te weten hoe je daar het beste mee om kan gaan.
Er kunnen ook oorzaken zijn die je wel zelf in de hand hebt. Er zijn oorzaken die je zelf weg kunt halen zoals een onvast patroon van handelingen voor het naar bed brengen. En er zijn zaken die je kunt optimaliseren om de onrust uit de slaap van je baby te halen.
Ook zijn er verschillende hulpmiddelen die je kunt gebruiken om je baby rustiger te maken.
Baby wil niet slapen overdag
Je baby slaapt ’s nachts wel goed, maar wil niet slapen overdag. Als dit herkenbaar is voor jouw mag je hoogst waarschijnlijk wel concluderen dat het slaapprobleem wat jij ervaart met jouw baby niet het gevolg van ziekte of fysiek ongemak is.
Dan zou je baby ’s nachts ook moeite hebben om te slapen. Toch is er wel een probleem.
Baby’s hebben zoveel slaap nodig dat ze daar niet aan kunnen komen gedurende alleen de nacht. We hebben uitgelegd waarom baby’s zoveel slaap nodig hebben, dus je begrijp dat het belangrijk is voor de groei en ontwikkeling van je baby dat je je baby leert te slapen overdag.
Het kan een verschil maken als je leert hoe je de juiste slaapomgeving creëert. Hoe zorg je dat aan alle andere voorwaarden is voldaan om overdag te kunnen slapen, zoals het juiste moment om te voeden en het ideale tijdstip om dan je kindje in bed te leggen.
Misschien vraag je je ook af of er hulpmiddelen zijn om je kindje overdag makkelijker te laten slapen? Of vraag je je af of je je kindje op de juiste wijze naar bed brengt en of je hem er nu wel of niet uit moet halen als je wat hoort?
Het baby slaapboek!
Het boek van Het baby Slaapboek – (Nacht)rust voor jou en je kind 0 – 4 jaar is het best beoordeelde boek van Bol.com
Met zijn 5 sterren het beste boek voor jou en je kleine.