Soms snap je er niks meer van, je gaat wandelen en je baby valt in heerlijk in slaap in de kinderwagen. Je komt thuis en probeert ‘m zonder te storen in bed te leggen en je kindje wordt wakker en gaat huilen.
Je rijdt ergens heen, of je rijdt gewoon een rondje met je baby in de auto in de maxi cosi, omdat je baby daar zo lekker rustig van wordt en je baby valt in slaap.
Je haalt thuis de maxi cosi uit de auto met je slapende baby erin en dat gaat goed, je kindje blijft heerlijk slapen. Dan leg je je baby in z’n bedje omdat je natuurlijk denkt dat het beter is voor z’n ruggetje om in een ruime wieg/ledikant en op een stevig matras te liggen dan zo krom in een maxi cosi.
Dat is ook zo, maar je baby denkt daar anders over en begint te huilen. Als dit herkenbaar is, is er hoogst waarschijnlijk geen medische oorzaak, want dan zou je baby in de wandelwagen of maxi cosi ook niet zo makkelijk in slaap vallen.
Hoe komt het dan dat jouw baby in zijn eigen bedje niet lijkt te kunnen slapen?
Angsten van de baby om niet in eigen bed te slapen
Warmte en Steun
Angst voor nieuwe en onbekende zaken is een belangrijk overlevingsmechanisme. Dit zijn aangeboren angsten. In de baarmoeder ligt de baby in de foetushouding, dit lijkt op de houding in de maxi cosi of op de houding in de armen van de ouders.
In een bedje mist de baby steun en warmte om zich heen.
Wat kun je eraan doen? Er is een goede manier om dit op te vangen. Dit is het inbakeren van de baby. Dit is het strak in doeken inpakken van de baby. Die voelt zich hierdoor veilig en gesteund.
Licht en Donker
Ook nieuw en dus beangstigend voor de baby is het grote verschil tussen donker en licht.
Een baby kan in de eerste maanden niet veel zien behalve felle of donkere kleuren.
Vol in zonlicht is geen pretje en volledig duister is ook niet fijn. Een klein nachtlampje dat zacht licht geeft kan dit opvangen, het is namelijk zo dat de baby in de moederbuik zijn/haar oogjes al open heeft en daarin een gloed kan zien.
Een baby kan nog niet goed zien zoals aangeduid in onze tabel:
Leeftijd baby | Zicht |
---|---|
1 maand | Contrasten |
2 maanden | Details |
3 maanden | Verbeterde kleuren |
4 maanden | Diepte |
Geluid
Verder zijn er in de baarmoeder nogal wat geluiden. Weliswaar gedempte geluiden, maar doodstil is het er nooit.
De stilte kan voor de baby beangstigend zijn en in de stilte vallen plotselinge geluiden meer op. Een zacht muziekje, bijvoorbeeld zachtjes de radio aan op een klassieke zender of white noise op de achtergrond kunnen dan rust geven.
Baby’s zijn gewend aan een soort White Noise (link), bijvoorbeeld het constante suizen van het bloed door de bloedvaten.
Wieg en Ledikant
Is het bed van de baby niet goed? Een babybed moet in de eerste plaats veilig zijn. Je baby zelf merkt daar weinig van maar het is voor jou wel belangrijk te weten dat je baby een veilige slaapplek heeft.
De eerste drie maanden kan dat een wieg zijn, maar als je baby gaat omrollen kan je kindje met z’n neus tegen de bekleding van de wand komen te liggen. Een ledikant met spijlen is dan veiliger, er dient dan geen hoofdbeschermer aangebracht te worden en geen kussen gebruikt te worden.
De baby kan daar met z’n gezichtje in gaan liggen en kan dan niet ademen. In de eerste maanden een wieg gebruiken heeft wel voordelen. Een voordeel van een wieg is dat je die makkelijk een korte periode op de slaapkamer van de ouders zet. Een wieg is licht, dus makkelijk verplaatsbaar.
Wieg om de baby in eigen bed te laten slapen
Als de baby niet in eigen bed slaapt kun je kiezen voor een wieg met spijlen of in ieder geval wanden met een open structuur. Je kindje is dan nog niet zo beweeglijk maar er zijn wel een aantal punten om op te letten.
De wieg mag maximaal 90 centimeter lang zijn en moet 27,5 centimeter diep zijn. Het matras moet goed passen en mag niet omkrullen. In een wieg geldt dat het matras stevig moet zijn, want als de baby erin kan wegzakken is er verstikkingsgevaar.
Baby’s jonger dan 3 maanden kunnen oververhit raken. Bij het aanschaffen van een wieg is het belangrijk erop te letten dat de bodem ventilerend is.
Dit kan eventueel met een katoenen bodem.
Een wieg is compact en neemt dus niet veel plaats in. Als je in de eerste periode een wieg op de slaapkamer van de ouders zet, heb je het voordeel dat je kindje de aanwezigheid van de ouders voelt en kan je controleren of en na hoeveel tijd je baby in slaap valt en toch heeft je baby een eigen bedje.
Ben je op zoek naar een Ledikant?
Geen zorgen, wij hebben de beste ledikanten en wiegjes op een rij gezet voor je.
Wil je meer informatie hebben of ben je op zoek om een ledikant te kopen?
Ledikant om de baby in eigen bed te laten slapen
Als je na deze periode kiest voor een ledikant is het belangrijk erop te letten dat er voldoende beweegruimte is. Dat betekent dat het ledikant minimaal 55 centimeter breed is en dat er gemeten vanaf het hoofdje 20 centimeter speling is in de lengte. Om te zorgen dat je baby het niet te warm krijgt kun je het beste kiezen voor een lattenbodem want deze ventileren goed.
Het is handig een verstelbare bodem te hebben. Het is dan in het begin makkelijker om in de hoogste stand (minimaal 20 centimeter diep) je baby erin te leggen en eruit te halen.
Als je baby handiger wordt en zich gaat optrekken moeten de zijwanden minstens 55 centimeter boven het matras uitsteken zodat je baby er niet uit kan. Een baby heeft een stevig matras nodig, anders kan de baby erin wegzakken met z’n gezichtje en is er een risico dat de baby stikt.
Het matras moet goed passen in het ledikant. Openingen tussen het matras en de wand van het bedje leveren ook gevaar op. Verder is er niet veel te kiezen wat betreft matrassen omdat een baby nog zo weinig weegt. Verschillen wat betreft de ondersteuning van verschillende lichaamsdelen voor zijslapers of rugslapers zijn bij baby’s nog niet van toepassing.
Het gebruik van een zeiltje is niet aan te bevelen omdat dan het voordeel van de ventilerende bodem teniet gedaan wordt. Daarom ook is het goed om een matrasbeschermer met ventilerende toplaag te kiezen.
Wieg of Ledikant opmaken
Het is heel belangrijk dat de wieg of ledikant goed wordt opgemaakt voor de baby.
Gebruik GEEN:
- Dekbedden
- Kussens
- Synthetische dekens
Gebruik WEL:
- Alleen lakens
- Alleen dekens
- Natuurlijk materiaal
In de onderstaande video wordt goed uitgelegd hoe je het beste een wiegje of ledikantje opmaakt.
Wieg of Ledikant opmaken: Benodigdheden
- Wiegje of Ledikantje
- Matras
- Molton Matrasbeschermer
- Onderlaken
- Hydrofiele Luier
- Laken
- Deken
- Handdoek
Hulpmiddelen
Ledikant en toebehoren
Ledikant
1
Ledikant – Kwaliteit en beste prijs!
Een babyladykant voor je kleine waar deze veilig en beschermd in ligt.
Deze ledikant komt inclusief lattenbodem.
Bekijk de Ledikant!
Matrasbeschermer (Molton)
Voor een matrasbeschermer raden wij aan om er één van Molton te nemen.
Deze matrasbeschermers zijn op een specifieke manier gemaakt, genaamd Moltoneren, welke het zweet en eventueel bedplassen beter absorbeert.
Dit komt ten goede van het matras en het verschonen van een matrasbeschermer is vele malen beter (goedkoper) dan een nieuw matras aanschaffen.
Onderlaken / Hoeslaken
Een hoeslaken doe je om het matras en eventueel je matrasbeschermer heen.
Dit zorgt ervoor dat de baby niet direct op het matras ligt zodat er door het bewegen, het verliezen van vocht/urine niet direct het matras in trekt of deze sneller slijt.
Hydrofiele Luier
Een Hydrofiele Luier is eigenlijk een kleine, dunne handdoek.
Je kan ze gebruiken om je baby op te leggen, hun af te drogen, iets van het mondje vegen, inbakeren en tal veel andere dingen.
Je kan een hydrofiele luier dus ook echt als (afwasbare) luier gebruiken!
Top 10 Hydrofiele Luiers | Best Beoordeeld | Beste (laagste) Prijs |
---|---|---|
Top 10 Hydrofiele Luiers | Best beoordeelde Hydrofiele Luiers | Beste laagste prijs Hydrofiele Luiers |
Licht en Donker
Er zijn verschillende hulpmiddelen zoals lampjes die je baby comfortabeler maakt.
Vooral als de baby niet in eigen bed slaapt moet je het zo aangenaam mogelijk maken.
Top 10 nachtlampjes | Best Beoordeeld | Beste (laagste) Prijs |
---|---|---|
Top 10 kindernachtlampjes. | Best beoordeelde kindernachtlampjes. | Beste laagste prijs kindernachtlampjes. |
Baby Slaap Geheimen – Het ultieme eBook
Mochten onze tips niet werken op de website raden wij aan om het boek “Baby Slaap Geheimen” door te nemen.
In dit boek behandelt Annelot hoe zij haar dochter Rosa beter liet slapen.
De schrijfster Annelot Hofstede heeft na de mooiste gebeurtenis in haar leven, de geboorte van haar dochtertje Rosa, dit boek geschreven omdat Rosa een moeilijke slaapster was.
Rosa werd voortdurend wakker midden in de nacht en kon alleen in slaap vallen als ze bij Annelot op haar arm lag.
Annelot begon op dit moment allerlei informatie op internet te verzamelen en te testen bij Rosa waar zij alle tips begon op te schrijven waar dit boek tot stand is gekomen.
Ik deed onderzoek in publicaties over slaapproblemen bij baby’s. De prestigeuze Stanford universiteit in de Verenigde Staten heeft zelfs een slaaplaboratorium. Hier doen ze wetenschappelijk onderzoek naar slaappatronen van baby’s en oudere kinderen.
Annelot Hofstede
Het boek is op slaap problemen voor baby’s één van de best verkochte e-boeken.
Annelot heeft ook andere soorten e-boeken bij elkaar gebundeld tot één pakket.
Het baby slaapboek!
Het boek van Het baby Slaapboek – (Nacht)rust voor jou en je kind 0 – 4 jaar is het best beoordeelde boek van Bol.com
Met zijn 5 sterren het beste boek voor jou en je kleine.
Toch niet het probleem gevonden wat je zocht?
Er zijn veel verschillende slaapproblemen waar je baby last van kan hebben.
Ga niet met je handen in je haar zitten want wij hebben oplossingen die je kunnen helpen!
Sommige baby’s zijn zodanig gevoelig aan licht en geluid dat het niet lukt om in dezelfde ruimte te slapen, bv. in de kinderopvang. Dan kan een aangepaste aanpak geprobeerd worden, bv. een rustig hoekje in de leefruimte maken, een aangrenzende ruimte.