Een veel gehoorde klacht van jonge ouders is: mijn baby slaapt niet meer door. Maar wat bedoelen ze daar eigenlijk mee? Wat is doorslapen voor een baby?
De meeste mensen bedoelen daarmee dat de baby na de laatste avondvoeding slaapt tot zo rond het moment dat de wekker van de ouders gaat.
Het is altijd vervelend als je baby niet meer door slaapt en waarschijnlijk lees je dit nu midden in de nacht op zoek naar tips of een oplossing.
Om meer duidelijkheid te krijgen waarom je baby niet meer door slaapt moeten we ook weten waarom.
Waarom kan een baby niet doorslapen?
In het begin, dus de allereerste weken kan jouw baby niet doorslapen, omdat jouw baby gewoonweg nog geen dag- en nachtritme heeft. Dat moet nog ontwikkeld worden. Nog een oorzaak is dat de baby iedere 3 a 4 uur voeding nodig heeft. De baby, die nog maar een klein maagje heeft, heeft frequent een kleine hoeveelheid voeding nodig, je baby’tje wordt in de eerste weken dus ook gewoon wakker van de honger.
Dat is een biologisch gegeven, waar nog even niets aan te doen is. Het is per baby verschillend wanneer dat precies verandert, maar globaal gezien verandert dat zo rond de 6 weken.
Verlatingsangst
Een baby kan omdat de ouders uit zicht zijn, bang zijn dat ze hem/haar verlaten hebben en ze vinden het niet meer zo leuk om alleen te zijn naarmate ze wat meer ontwikkeld zijn.
Omdat ze verlatingsangst hebben beginnen ze dan te huilen, te knerpen, worden ze onrustig en schreeuwen ze alles bij elkaar om aandacht of de bevestiging dat ze niet alleen zijn.
Het is namelijk zo dat een baby nog niet het besef heeft dat je nog bestaat als je er niet bent.
Tandjes
Een baby slaapt niet door omdat er een tandje door komt. Al tijdens de zwangerschap wordt het melkgebit gevormd, maar pas een paar maanden na de geboorte beginnen de tandjes door te komen. Meestal komen eerst de twee middelste tanden onder door. Deze komen door zo tussen de 4 en 7 maanden na de geboorte.
Ongeveer tussen de 8 en 12 maanden komen de twee voortanden in de bovenkaak door. En dan tussen de 9 en 16 maanden de 4 tanden links en rechts daarvan boven en onder.
Tussen 13 en 19 maanden komen de eerste kiezen door en tussen 16 en 22 maanden de vier hoektanden. Deze wat puntige tanden vullen dan de ruimte op tussen de eerder doorgekomen tanden en kiezen.
De laatste kiezen komen ergens tussen de 20 tot 33 maanden door. Deze fasen van tanden doorkomen gaan vaak gepaard met symptomen zoals: bijten/op spullen kauwen, aan oortjes trekken, over de wangen wrijven, niet/slecht eten, slaapproblemen.
Groeispurt
Als alles goed gaat en dan je baby ineens onrustig wordt, zijn eetlust verandert kan er sprake zijn van een groeispurt. Dit wordt ook wel geschaard onder het fameuze kopje “regeldagen”.
Regeldagen gaan meestal gepaard met groeispurten, je herkent deze regeldagen aan het volgende:
- Je baby slaapt onrustiger dan normaal
- Je baby huilt heel erg en is onrustig
- Je baby wilt bijna continue voeding/drinken
Zo’n groeispurt duurt maar 1 of 2 dagen. Is het een nieuwe ontwikkelingsfase dan duurt het ongeveer 6 weken.
Zolang je baby goed drinkt en plast is het niets om je zorgen over te maken.
Let goed op de signalen van je baby, voed wanneer hij daarom vraagt en knuffel een beetje vaker in deze periodes.
Op welke leeftijden kan je een groeispurt verwachten |
Baby is 9 dagen oud |
Baby is 3 weken oud |
Baby is 6 weken oud |
Baby is 3 maanden oud |
Baby is 6 maanden oud |
In deze periodes kan het zijn dat je baby niet meer door slaapt. |
Slaapregressie
De baby slaapt slechter op elk moment van de dag en ook ’s nacht wordt je baby vaak wakker. Dit wordt ook wel slaapregressie genoemd. Slaapregressie is een periode waarin een baby die eerst wel goed sliep ineens minder goed slaapt.
Ouders vragen zich wel eens af als ze deze term horen: Is het slaapregressie of iets anders? Slaapregressie is geen aandoening, maar een benaming voor een periode waarin je baby moeilijk slaapt als gevolg van iets anders, zoals een verandering door ontwikkeling.
Je baby vertoont veranderingen in gedrag in zo’n periode als gevolg van een nieuwe ontwikkeling. Na deze fase heeft je baby vaak een nieuwe vaardigheid. Je baby kan ineens tijgeren, kruipen, staan, zet z’n eerste stapjes of het eerste woordje komt eruit. Ook kan het zijn dat je baby nu snel groeit.
Een slaapregressie gaat vaak gepaard met een groeispurt.
Slaapcyclus
De baby heeft een verkorte slaapcyclus. Een normale slaapcyclus heeft 5 fases en duurt 90 minuten. Een baby kan nog niet meteen al die stadia aan elkaar koppelen en wordt tussendoor wakker.
De baby heeft dan meerdere malen per nacht bijvoorbeeld een slaapcyclus van 60 minuten dat wil zeggen de baby slaapt 60 minuten of 120 minuten of 180 minuten aan één stuk. Geleidelijk wordt de slaapcyclus langer en uiteindelijk net als bij een volwassene 90 minuten. Dit wil nog niets zeggen over de tijdstippen waarop de baby slaapt of wakker is.
Zonder luier slapen
Als je kindje al een tijdje ’s nachts droog is, heb je een reden om te proberen je kindje zonder luier te laten slapen. Dat kan meteen heel goed gaan, maar als het om één of andere reden een keer niet goed gaat, kan het dat je kindje wakker wordt en gaat huilen omdat het niet prettig aan voelt als de plas niet geabsorbeerd wordt door een comfortabele luier.
Maak je geen zorgen en je kunt gerust nog een periode een luier omdoen dit maakt niet dat je kindje meteen onzindelijk wordt en het bevordert het doorslapen.
Oververmoeidheid
De symptomen van oververmoeidheid c.q. overprikkeling zijn: jengelen, dreinen, beweeglijk worden, onrustige bewegingen, in de oogjes wrijven, wegkijken, na deze tekenen is je kindje te moe om te slapen.
- Jengelen
- Dreinen
- Kwijlen
- Bewegelijk
- Onrustige bewegingen (spastisch)
- In de oogjes wrijven
- Wegkijken
- Honger of dorst
Wat kan je dan doen om je baby te laten (door)slapen? Observeer je baby goed en hou je baby niet wakker tegen zijn zin. Zorg dat je kindje ook overdag voldoende slaap krijgt.
Zie je dat je baby slaperig wordt dan breng je je kindje naar bed, ook al is het nog geen tijd.
Je kindje is geen robot!
Tips om je baby door te laten slapen
Volg, wat de oorzaak van het slaapprobleem ook is, altijd onze algemene adviezen op, zoals hieronder beschreven:
Wat heeft impact op het doorslapen van de baby? Vroeger werd al gezegd in het algemeen dat een baby baat heeft bij de 3 R’s: Rust, Reinheid en Regelmaat.
De 3 R’s: Rust, Reinheid en Regelmaat
Stel je baby niet aan teveel prikkels bloot. Een baby is makkelijk te vermaken en hoeft niet mee naar de kermis of het circus om vermaakt te worden. De kans is groot dat dit teveel indrukken geeft zowel qua geluid als visueel en dat deze de baby uit zijn slaap houden.
Rust
Voor de baby en ook voor jezelf is het belangrijk om goed je rust te pakken.
Op een dag gebeuren veel dingen, bewust en onbewust die je moet verwerken en dit kan door rust.
Ga op tijd naar bed en neem kleine pauzes voor jezelf en de baby.
Reinheid
Reinheid staat voor je voeding en je hygiëne, waarin het belangrijk is om je Rust te nemen kan je dit combineren met Reinheid zoals douchen of in bad met je baby.
In dit geval is Reinheid ook een reflectie naar je voeding, eet gezond en beweeg wat meer, loop een rondje in het park en pak eens een stukje fruit extra en als de baby wat groter is eet hij/zij lekker mee.
Regelmaat
Het is onwijs belangrijk om regelmaat te bouwen in jouw en de baby hun leven.
Dit wilt zeggen, wijk niet af van je eigen gewoonte!
Ga jij altijd om 20:00 naar bed en één avond om 23:00?
Het zou zomaar eens kunnen zijn dat je lichaam hier aan moet wennen en jij slechter slaapt.
Dit komt de baby niet ten goede want jij hebt minder rust en je wordt prikkelbaar.
Zoek je eigen regelmaat en houd je daaraan vast.
Slaapomgeving of Slaapkamer – Rustig, comfortabel en donker
De slaapkamer dient rustig, comfortabel en donker te zijn (geen daglicht), met eventueel een nachtlichtje dat zacht licht uitstraalt. Gebruik bijvoorbeeld verduisterende gordijnen om daglicht te weren, gebruik white noise om storende geluiden van buitenaf te camoufleren.
Een rustige slaapkamer voor de baby maakt geen gebruik van hele felle kleuren!
Hele scherpe kleuren kunnen je baby wakker houden en slechter laten slapen.
Hieronder een voorbeeld hoe je 2 felle kleuren niet hoort te gebruiken:
Zoals je ziet is de kleur knalgeel niet rustgevend.
Als je baby gaat slapen en de baby ziet alleen maar felle dingen zal het niet beter slapen!
Een rustgevende slaapkamer voor je baby bestaat uit zachte tinten, denk aan grijs, zwart gecombineerd met wit.
Voor een jongen kan je de kleur donkerblauw, grijs en gedeeltelijk wit kunnen gebruiken.
Voor een meisje kan je de kleur donker roze, grijs en gedeeltelijk wit kunnen gebruiken.
Slaapzak of Inbakeren
Vaak geeft het de baby rust om in een slaapzak te slapen, net als inbakeren (het in doeken wikkelen van de baby) geeft het een veilig gevoel helemaal ingepakt te zijn en het voorkomt plotselinge onrustige bewegingen, waarmee de baby zichzelf uit z’n slaap houdt.
Schoon en fris beddengoed
Zorg voor schoon, fris beddengoed, van een aangename ademende stof zoals bijvoorbeeld katoen, zodat je baby het niet te warm of te koud heeft.
Wij volwassenen verschonen 1 a 2 keer per week ons beddengoed maar voor een baby gelden er andere regels.
Omdat een baby snel zweet, nog niet goed zijn warmte kwijt kan en desondanks een luiertje regelmatig ontlast in bed raden we aan dit minstens 3 a 4 keer per week te verschonen en altijd nadat je kindje heeft geplast in bed.
Klik hier!
(Interne link naar beneden.)
Temperatuur
Wat dat betreft is de temperatuur van de slaapkamer natuurlijk ook een belangrijke factor. De ideale temperatuur van de slaapkamer is tussen de 16 en 18 graden Celsius.
Niet bij papa of mama in bed
Als je kindje nog even huilt neem je je kindje niet bij je in bed. Als hij in jouw bed mag slapen wanneer hij huilt, leert hij dat jouw bed de veiligste plek in huis is. Het is prettiger en beter voor hem als hij leert dat zijn eigen bed een veilige plek is. Bovendien is het heel moeilijk je kind weer af te leren om bij je te slapen.
Tuurlijk knijpen we allemaal wel eens een oogje toe als het kindje wakker is en is het fijn voor zowel ouder als kindje om in het grote bed te liggen.
Vast slaapritueel
Gebruik een vast slaapritueel. Als je een vast slaapritueel hebt bereid je je kindje fysiek en mentaal voor op de fase van rust. Een slaapritueel is een vaste volgorde van de dingen die gebeuren bij het naar bed gaan, zoals wassen/ luier verschonen, pyjama aan, gordijnen dicht doen, in bed, knuffel erbij, liedje zingen of muziekje, een kus.
- Wassen / luier verschonen
- Pyjama aandoen
- Gordijnen dicht doen
- In bed leggen
- Knuffel erbij
- Liedje zingen
- (zacht) muziekje aan of White Noise
- Een kus om beter te slapen
Denk maar eens aan baby’s die altijd tijdens het autorijden in slaap vallen omdat het zachte monotone gebrom van de motor zorgt dat ze niet schrikken van andere geluiden, het maakt ze rustig.
Hulpmiddelen om je baby door te laten slapen
We hebben het over veel slaapproblemen gehad hoe het kan dat jouw baby niet meer door slaapt. Voor veel kleine problemen zijn er gelukkig ook oplossingen of dingen die daarbij kunnen helpen.
Hulpmiddel: Tandjes
Als deze symptomen voorkomen weet je dat het probleem het doorkomen van een tand of kies is. Je kunt je baby helpen wat makkelijker door deze fase heen te komen.
Geef je baby een bijtring, gebruik eventueel wat om op het tandvlees te smeren of masseer het tandvlees met je vinger, uiteraard met schone gewassen handen en troost je baby.
Bijtringen
1
Sophie de Giraf
Sophie de Giraf Bijtring en het Bijtspeentje zorgen ervoor dat je baby afgeleid raakt en goed de nieuwe tandjes kan gebruiken.
Je krijgt hier een giraf waarin het kindje kan bijten en een bijtspeen.
Bekijk op Bol.com
2
Grijze olifant Bijtring
De grijze olifant bijtring is een leuk knuffeltje voor je kindje met een bijtring waar je kleine lekker in kan happen.
Bekijk op Bol.com
3
Bijthandschoen
Een bijthandschoen is erg makkelijk en leuk als je kindje continue met zijn handje in het mondje zit.
Je doet de kleine het handschoentje om en hij/zij kan er in bijten terwijl het handje beschermd is.
Bekijk op Bol.com
Hulpmiddel: Beddengoed
Er zijn veel verschillende type beddengoed en wij geloven in de kwaliteit van Koalabedding.nl.
Hulpmiddel: Inbakeren en Slaapzakken
Hoe kan je een baby inbakeren?
In het begin zullen veel papa’s en mama’s de kindjes te strak inwikkelen met een inbakerdoek.
De video helpt met de eerste stappen om het kindje goed in te stoppen.
Onder de video hebben wij diverse hulpmiddelen uitgelicht die kunnen helpen.
Babyslaapzakken
Een slaapzak kan een baby een veilig gevoel geven en wordt aangeraden om dit uit te proberen voordat je begint met de baby in te bakeren.
Best Beoordeeld | Beste Kwaliteit | Beste Prijs |
---|---|---|
Top 10 Best Beoordeelde slaapzakken van Bol.com | Beste Kwaliteit slaapzakken van Bol.com | Beste (laagste) prijs slaapzakken van Bol.com |
Bekijk alle babyslaapzakken hier >>
Inbakerdoeken
Ben je op zoek naar doeken die je helpt om je baby in te bakeren?
Er zijn verschillende soorten inbakerdoeken voor de leeftijden van 0 tot 6 maanden.
Best Beoordeeld | Beste Kwaliteit | Beste Prijs |
---|---|---|
Beste Beoordeelde inbakerdoeken van Bol.com | Beste Kwaliteits inbakerdoeken | Best geprijsde inbakerdoeken van Bol.com |
Bekijk alle inbakerdoeken hier >>
Regelmaat en Inbakeren, geschreven door R. Blom
Er is ook een boek geschreven over het inbakeren van baby’s door R. Blom, waarin zij ook praktische tips geeft om een onrustige baby die niet meer door slaapt rust te geven.
Conclusie
Wij hopen dat na al deze tips je kleine beter zal gaan slapen, let erop dat vooral regelmaat wonderen kan verrichten als je baby niet meer door slaapt.
Baby Slaap Geheimen – Het ultieme eBook
Mochten onze tips niet werken op de website raden wij aan om het boek “Baby Slaap Geheimen” door te nemen.
In dit boek behandelt Annelot hoe zij haar dochter Rosa beter liet slapen.
De schrijfster Annelot Hofstede heeft na de mooiste gebeurtenis in haar leven, de geboorte van haar dochtertje Rosa, dit boek geschreven omdat Rosa een moeilijke slaapster was.
Rosa werd voortdurend wakker midden in de nacht en kon alleen in slaap vallen als ze bij Annelot op haar arm lag.
Annelot begon op dit moment allerlei informatie op internet te verzamelen en te testen bij Rosa waar zij alle tips begon op te schrijven waar dit boek tot stand is gekomen.
Ik deed onderzoek in publicaties over slaapproblemen bij baby’s. De prestigeuze Stanford universiteit in de Verenigde Staten heeft zelfs een slaaplaboratorium. Hier doen ze wetenschappelijk onderzoek naar slaappatronen van baby’s en oudere kinderen.
Annelot Hofstede
Het boek is op slaap problemen voor baby’s één van de best verkochte e-boeken.
Annelot heeft ook andere soorten e-boeken bij elkaar gebundeld tot één pakket.
Het baby slaapboek!
Het boek van Het baby Slaapboek – (Nacht)rust voor jou en je kind 0 – 4 jaar is het best beoordeelde boek van Bol.com
Met zijn 5 sterren het beste boek voor jou en je kleine.
Toch niet het probleem gevonden wat je zocht?
Er zijn veel verschillende slaapproblemen waar je baby last van kan hebben.
Ga niet met je handen in je haar zitten want wij hebben oplossingen die je kunnen helpen!