Baby slaapt onrustig

Deel dit op social media!

Als je een baby’tje hebt die onrustig slaapt en regelmatig wakker wordt, maak je je natuurlijk zorgen. Je vraagt je af of je baby wel voldoende rust krijgt en wat de oorzaak is dat jouw baby zo onrustig slaapt.

Hoe kan ik de onrust uit de slaap van mijn baby halen? Wat je kan doen om de onrust uit de slaap van je baby te halen, is natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van de oorzaak.

Er zijn tijdelijke oorzaken, zoals doorkomende tandjes. Dit kun je nauwelijks beïnvloeden, je kunt je baby wat troosten, het gaat over. Er zijn ook oorzaken die je wel zelf kunt beïnvloeden.

Baby slaapt onrustig.

Over zijn/haar slaap heen

Je baby kan ook over z’n slaap heen raken, als je te lang wacht met het naar bed brengen.

Na het zien van slaapsignalen moet je niet te lang wachten om je baby naar bed te brengen. Hoe herken je slaapsignalen? Kindjes die slaperig zijn gaan wegkijken, gapen, in hun oogjes wrijven, dreinerig huilen.

  • Jengelen
  • Kwijlen
  • Dreinen
  • Bewegelijk
  • Onrustige bewegingen (spastisch)
  • Wegkijken
  • In de oogjes wrijven
  • Honger of dorst

Leg je baby dan wakker in bed. Als je je baby eerst in je armen in slaap laat vallen en dan in bed legt kan je baby daarvan wakker schrikken.

Tijdens de nacht wordt iedereen, volwassenen, kinderen, baby’s af en toe heel kort wakker en slaapt dan weer verder. Als je je kindje slapend in bed hebt gelegd en je kindje dan wakker wordt, kan hij overstuur raken omdat hij niet wist dat hij in bed ligt en de omgeving niet herkent als de omgeving waar hij in slaap viel.

Dus laat je kindje in bed in slaap vallen. 


Ritueel

Slaapt je baby vooral overdag onrustig? Het zou kunnen dat je overdag geen ritueel aanhoudt zoals ’s avonds. Natuurlijk doe je je baby niet voor elk klein slaapje in bad. Probeer echter toch een vaste volgorde van handelingen aan te houden, die het slaapje voor je baby voorspellen.

Bijvoorbeeld je verschoont je baby, je trekt het pyjamaatje aan, je speelt een muziekje af, je legt je baby in bed, geeft een kus en gaat het slaapkamertje uit. Als je baby dan huilt en het duurt langer dan 10 minuten, moet je je baby kort troosten.

Baby’s houden niet van verrassingen. Als je dat altijd zo doet, kan je baby zich instellen op het slapen en valt gemakkelijker in een rustige slaap dan wanneer hij niet weet wat er gaat gebeuren.

  • Luier verschonen
  • Pyjama aandoen
  • Gordijnen dicht doen
  • In bed leggen
  • Knuffel erbij
  • Liedje zingen
  • (zacht) muziekje
  • Een kus om beter te slapen
Baby slaapt rustiger.

Als je baby zich helemaal overstuur huilt kan je baby niet meer slapen. 


Voeding en krampjes

Ga ook eens na of er iets veranderd is aan de voeding waardoor het kan dat de baby onrustig slaapt. Als je bijvoorbeeld net bent begonnen met de eerste hapjes vaste voeding heeft je baby wellicht last van buikkrampjes. Naarmate de darmen zich verder ontwikkelen, zullen deze krampjes vanzelf afnemen. 

Mochten de krampjes langer dan 2 a 3 dagen duren, raadpleeg dan de huisarts.


Onrustig en Bewegelijk

Soms zwaaien baby’s in de actieve fase van de slaap zo hard met hun armen en benen dat ze er zelf wakker van worden, bijvoorbeeld omdat ze tegen de bedrand aankomen.

Dit doet natuurlijk zeer en ze schrikken daarvan, mocht je een bewegelijke baby hebben kan je misschien overwegen om de baby in te bakeren.

Als je baby veel beweegt en soms wakker wordt van zijn eigen bewegingen, kun je je baby inbakeren. Dit is het strak inpakken in doeken. Of je kunt je baby in een slaapzak leggen zodat de bewegingsruimte van je baby beperkt is. Dit voelt veilig voor je baby’tje en je baby zal rustiger slapen. 


Onrustig door Tandjes

Vanaf ongeveer 4 maanden kunnen doorkomende tandjes wat pijn geven en maken dat je baby onrustig slaapt. Door aan het tandvlees te voelen kun je vaststellen of er tandjes doorkomen. Er zijn wel middeltjes om erop te smeren die verlichting van de pijn geven. Het is van tijdelijke aard. 


Weinig slapen overdag

Welke andere problemen kunnen onrust veroorzaken? Als je baby overdag niet slaapt of te weinig slaapt is je baby mogelijk te moe om te slapen. Het klinkt gek maar als de baby te moe is, komt het hoofdje niet meer tot rust en kan de baby niet slapen.

Werk eraan dat je baby overdag voldoende slaapt en voldoende rust krijgt. 

Sommige baby’s huilen altijd even voordat ze in slaap vallen. Als je baby altijd de behoefte heeft om eerst 5 minuten te huilen, laat dit dan zo, dit is het afreageren van spanningen.

Dit is het inslaapritueeltje van je baby.

Als je na 2 minuten je baby eruit haalt heb je kans dat als je hem terug legt de 5 minuten huilen opnieuw starten, sommige baby’s hebben dat gewoon nodig om rustig te kunnen slapen. Als het langer dan 10 minuten duurt, troost je je baby kort en eenvoudig, maak er geen feest van, dan blijft je kindje dit proberen.


Dag en Nacht gescheiden

Stimuleer een ritme tussen dag en nacht. Breng duidelijke verschillen aan, zoals overdag de gordijnen open laten en ’s nachts dicht doen. Als je baby blijft huilen in het donker kan je wel een klein nachtlampje aan doen. 


Zuigbehoefte

Baby’s hebben vaak veel zuigbehoefte, als je baby onrustig is, biedt zuigen rust. Hiervoor gebruik je een fopspeen. Dat is een losse speen zonder fles waar je baby op kan zuigen. Het zuigen biedt comfort en werkt stress verlagend. Door het geruststellende effect van een speen kan het een goed hulpmiddel zijn om je baby rustiger te laten slapen. 

Baby met fopspeen slaapt onrustig.

Hulpmiddelen

Tandjes

Het is al vervelend genoeg als je baby last heeft van doorkomende tandjes.

Wij hebben verschillende hulpmiddelen op een rij gezet die zouden kunnen helpen bij een baby die onrustig slaapt.

1

Sophie de Giraf

Sophie de Giraf Bijtring en het Bijtspeentje zorgen ervoor dat je baby afgeleid raakt en goed de nieuwe tandjes kan gebruiken.

Je krijgt hier een giraf waarin het kindje kan bijten en een bijtspeen.

Bekijk op Bol.com

2

Grijze olifant Bijtring

De grijze olifant bijtring is een leuk knuffeltje voor je kindje met een bijtring waar je kleine lekker in kan happen.

Bekijk op Bol.com

3

Bijthandschoen

Een bijthandschoen is erg makkelijk en leuk als je kindje continue met zijn handje in het mondje zit.

Je doet de kleine het handschoentje om en hij/zij kan er in bijten terwijl het handje beschermd is.

Bekijk op Bol.com


Baby Slaap Geheimen – Het ultieme eBook

Mochten onze tips niet werken op de website raden wij aan om het boek “Baby Slaap Geheimen” door te nemen.
In dit boek behandelt Annelot hoe zij haar dochter Rosa beter liet slapen.

De schrijfster Annelot Hofstede heeft na de mooiste gebeurtenis in haar leven, de geboorte van haar dochtertje Rosa, dit boek geschreven omdat Rosa een moeilijke slaapster was.

Rosa werd voortdurend wakker midden in de nacht en kon alleen in slaap vallen als ze bij Annelot op haar arm lag.

Annelot begon op dit moment allerlei informatie op internet te verzamelen en te testen bij Rosa waar zij alle tips begon op te schrijven waar dit boek tot stand is gekomen.

Ik deed onderzoek in publicaties over slaapproblemen bij baby’s. De prestigeuze Stanford universiteit in de Verenigde Staten heeft zelfs een slaaplaboratorium. Hier doen ze wetenschappelijk onderzoek naar slaappatronen van baby’s en oudere kinderen.

Annelot Hofstede

Het boek is op slaap problemen voor baby’s één van de best verkochte e-boeken.
Annelot heeft ook andere soorten e-boeken bij elkaar gebundeld tot één pakket.

Baby slaap geheimen e-boek totaal pakket.

Het baby slaapboek!

Het boek van Het baby Slaapboek – (Nacht)rust voor jou en je kind 0 – 4 jaar is het best beoordeelde boek van Bol.com

Met zijn 5 sterren het beste boek voor jou en je kleine.

Het baby slaapboek


Toch niet het probleem gevonden wat je zocht?

Er zijn veel verschillende slaapproblemen waar je baby last van kan hebben.
Ga niet met je handen in je haar zitten want wij hebben oplossingen die je kunnen helpen!

Deel dit op social media!

Plaats een reactie

Geverifieerd door MonsterInsights