Baby wil niet slapen overdag

Deel dit op social media!

Het is vermoeiend als je baby ’s nachts niet slaapt, maar als je baby overdag niet slaapt kun je daar ook veel last van hebben. Ook omdat je baby daar zelf last van heeft.

Een baby heeft veel slaap nodig en wordt bij slaapgebrek huilerig, chagrijnig, gaat wegkijken, wordt onrustig en reageert niet meer op jouw pogingen om hem of haar op te vrolijken. 

Waarom heeft je baby overdag slaap nodig?

Voornamelijk omdat je baby zo snel ontwikkelt en groeit. De hersenen en de organen ontwikkelen razendsnel en dit kost enorm veel energie. Daarnaast is de hele wereld nieuw voor je baby en heeft je baby tijd en rust nodig om alle nieuwe indrukken te verwerken, alles wordt snel teveel.

Baby wil niet slapen overdag.

Als je baby gezond is, is het aan te bevelen de baby wakker in bed te leggen en zelf te laten gaan slapen. In tegenstelling tot een kindje dat zich niet lekker voelt, kan een gezonde baby verwend raken en zal gaan protesteren als hij uit de draagzak gehaald wordt.

Leg je kindje dan bij voorkeur slaperig, maar nog niet in slaap in bed en wees consequent. Haal je kindje niet bij elk geluid, huiltje of kreuntje uit bed.

Je kindje weet dan niet waar hij aan toe is of wat de bedoeling is. Een kindje kan ook kleine geluidjes maken tijdens zijn slaap, als je daar meteen op af gaat, maak je je baby juist wakker. Het kindje moet leren zelf door te slapen. Ook als hij heel kort wakker wordt.

Volwassenen worden ook meerdere malen per nacht eventjes wakker, draaien om en slapen weer verder, meestal weet je dit niet eens. 

Je kunt bij het in slaap vallen nog even in de kamer blijven zodat je kindje jouw aanwezigheid ziet en voelt en gerustgesteld dat jij er nog bent, kan gaan slapen.


Wakkertijd

Baby’s hebben een bepaalde hoeveelheid slaap nodig, maar hebben ook een bepaalde “wakkertijd”.

Als je goed op je baby let kun je deze leren kennen. Je baby kan bijvoorbeeld een uur lang wakker zijn en aandacht geven aan alle nieuwe dingen in zijn omgeving, geïnteresseerd zijn en dan zie je de aandacht verslappen.

De baby gaat in zijn oogjes wrijven. Je baby is dan toe aan rust en slaap om alles te verwerken. Bij een andere baby of in een andere fase is dat bijvoorbeeld 90 minuten, als je de “wakkertijd” van je baby in een bepaalde fase kent, kun je daar beter op inspelen en op anticiperen.

Echter soms gaat je baby toch niet zomaar slapen overdag.


Baby slaapt niet overdag door Temperatuur

Waarom wil mijn baby overdag niet slapen? Welke factoren kunnen er een rol spelen? 

De temperatuur van de slaapkamer en het ledikantje kunnen een rol spelen. De slaapkamer moet aangenaam van temperatuur zijn, niet te warm en niet te koud, zo’n 16 tot 18 graden Celsius.

Maar ook het bedje moet aangenaam van temperatuur zijn. Als het te warm is wordt je baby na een tijdje wakker, maar als je je slaperige baby in een te koud bedje legt schrikt je baby wakker en kan dan niet meer slapen.

Het kan helpen even van te voren een kruik in het bedje te plaatsen op het gedeelte waar je kindje gaat liggen. Als je je kindje naar bed brengt kan de kruik er weer uit en is het bedje lekker voorverwarmd. 


Overdag niet doorslapen door Omgeving

De omgeving is ook belangrijk. Soms proberen ouders hun kindje overdag ergens anders te laten slapen, bijvoorbeeld in de box omdat ze er dan zicht op hebben. Maar zo krijgt de baby niet het goede besef van de omgeving en de activiteit die daarbij hoort.

Er moeten goede associaties gelegd worden waardoor je baby ook kan begrijpen wat de bedoeling is. Zorg voor een vast ritueeltje en laat je baby altijd slapen in z’n ledikant. De box is om in te spelen. 

De kamer mag niet te licht zijn, maar het is wel aan te raden de kamer overdag iets lichter te houden dan ’s nachts, zodat je baby een dag- en nachtritme kan ontwikkelen. ’s Avonds als je baby de nacht in gaat moet de kamer dan wel helemaal afgesloten van daglicht zijn, een nachtlampje met zacht licht mag.


Honger en Hygiëne

Verzeker je ervan dat je kindje geen honger heeft. Zeker in de eerste 3 maanden is het nodig om zeker iedere 2 á 3 uur te voeden.

Door andere voeding of ander soort voeding kan de baby last krijgen van darmkrampjes, als de baby gewend is geraakt aan de voeding gaan de krampjes wel weer over. 

Controleer of je baby geen vieze luier heeft en of de luier goed zit, een luier die verschoven is door het bewegen van de baby kan net als een vieze luier irritatie geven, evenals een pyjama die niet goed zit. 


Ritueel helpt bij het overdag slapen

Heb je misschien je ritueeltje veranderd? Baby’s houden erg van voorspelbaarheid. Andere bedtijden, verandering van voeding, andere omgevingsgeluiden of een nieuw bedje verstoren het ritme van de baby.

Baby’s zijn ook snel overprikkeld en kunnen last hebben van stress. Met je baby in de wandelwagen in middag door drukke winkelstraten en winkels rondlopen is niet bevorderlijk voor het in slaap vallen eind van de middag.

Je baby heeft dan teveel indrukken te verwerken. Evenals na veel kraamvisite. Hou het leven van je baby rustig en eenvoudig. 

Zoals al genoemd, moet je je kindje leren kennen, zodat je op een goed moment aan het vaste ritueeltje begint.

Een voorbeeld van een vast slaapritueel:

  • Wassen / luier verschonen
  • Pyjama aandoen
  • Gordijnen dicht doen
  • In bed leggen
  • Knuffel erbij
  • Liedje zingen
  • (zacht) muziekje aan of White Noise
  • Een kus om beter te slapen

Het kindje heeft zo’n vast ritueel nodig, je moet je hieraan houden omdat het onverwachte je kindje onrustig maakt. Als je baby te moe is wordt slapen juist moeilijker.

Zorg voor rust en regelmaat, vaste bed tijden, vaste gewoonten, geen prikkels, zoals plotselinge  geluiden, harde geluiden of fel licht. Je kan bijvoorbeeld zachtjes de radio aan doen om andere geluiden te maskeren. Zachte geluiden geven gewenning en rust en kunnen het slaapmoment gaan aankondigen. 


Overdag slapen in een slaapzak of inbakerdoek

Als je je baby in een slaapzakje legt beperk je de mogelijkheid om onverwachte grote bewegingen te maken of heel druk te bewegen. De beperkte ruimte in een slaapzak voelt voor een baby veilig als een omarming, het werkt volgens dezelfde principes als inbakeren, het strak in doeken wikkelen van de baby.


Overdag slapen in de baby slaapkamer

Overdag mag de kamer lichter zijn dan ’s nachts maar let er goed op dat het niet te fel is, als er net felle zonnestralen op het gezichtje van je kindje schijnen, zal hij of zij niet kunnen slapen. 

Zorg ook voor een comfortabel ledikant met een ventilerende bodem, zodat je baby niet oververhit raakt en een stevig matras. Het is belangrijk dat je baby er niet in kan wegzakken, want dan kan hij/zij niet meer makkelijk ademen of zelfs stikken en je gebruikt bij een baby nog geen kussen, dat geeft eveneens verstikkingsgevaar als je kindje er met zijn gezichtje in gaat liggen. 


Baby slaapt overdag en de wereld draait door

Je kunt gerust je gewone dingen doen, je hoeft niet op je tenen te lopen. Baby’s slapen zelfs prima met het monotone geluid van een stofzuiger op de achtergrond.

Er zijn hulpmiddelen om zo’n monotoon geluid te creëren zoals White Noise.

Terwijl vroeger mensen de elektrische grasmaaier aanzetten onder het raam van hun baby, zijn er nu apparaten te koop die een monotone ruis produceren die andere minder monotone geluiden maskeert en zorgt dat je baby daar niet meer wakker van schrikt.

Ook een rustige radiozender kan voor een baby prettig zijn. In de baarmoeder was het nooit stil, stilte is nieuw voor de baby en dus verontrustend.


Hulpmiddelen om je baby overdag te laten slapen

White Noise Apparaat

Een White Noise apparaat kan je helpen om de stilte te doorbreken.
Dit apparaat zorgt ervoor dat er een geluid wordt geproduceerd waar je kindje aan gewend is.

White noise apparatenKopen bij
1. Numsy White Noise MachineBol.com
2. Promind White Noise MachineBol.com

Kruik voor in bed

Het is handig om het bedje van de baby even op te warmen voordat je je kleine laat slapen.
De elektrische babykruik is voor gevuld met water zodat je geen water meer hoeft te koken.

De kruik wordt aangesloten op een oplaadpunt welke in het stroom gaat, het verwarmingselement gaat automatisch uit na ongeveer 6 minuten op 65 graden Celsius.

De kruik blijft tot maar liefst 6 uur warm.

LET OP: Gekookt water in een kruik is veel te heet voor de baby!
Plaats NOOIT een warme kruik bij de baby in bed, haal deze altijd uit het bed voordat de baby erin wordt gelegd.


Baby Slaap Geheimen – Het ultieme eBook

Mochten onze tips niet werken op de website raden wij aan om het boek “Baby Slaap Geheimen” door te nemen.
In dit boek behandelt Annelot hoe zij haar dochter Rosa beter liet slapen.

De schrijfster Annelot Hofstede heeft na de mooiste gebeurtenis in haar leven, de geboorte van haar dochtertje Rosa, dit boek geschreven omdat Rosa een moeilijke slaapster was.

Rosa werd voortdurend wakker midden in de nacht en kon alleen in slaap vallen als ze bij Annelot op haar arm lag.

Annelot begon op dit moment allerlei informatie op internet te verzamelen en te testen bij Rosa waar zij alle tips begon op te schrijven waar dit boek tot stand is gekomen.

Ik deed onderzoek in publicaties over slaapproblemen bij baby’s. De prestigeuze Stanford universiteit in de Verenigde Staten heeft zelfs een slaaplaboratorium. Hier doen ze wetenschappelijk onderzoek naar slaappatronen van baby’s en oudere kinderen.

Annelot Hofstede

Het boek is op slaap problemen voor baby’s één van de best verkochte e-boeken.
Annelot heeft ook andere soorten e-boeken bij elkaar gebundeld tot één pakket.

Baby slaap geheimen e-boek totaal pakket.

Het baby slaapboek!

Het boek van Het baby Slaapboek – (Nacht)rust voor jou en je kind 0 – 4 jaar is het best beoordeelde boek van Bol.com

Met zijn 5 sterren het beste boek voor jou en je kleine.

Het baby slaapboek


Toch niet het probleem gevonden wat je zocht?

Er zijn veel verschillende slaapproblemen waar je baby last van kan hebben.
Ga niet met je handen in je haar zitten want wij hebben oplossingen die je kunnen helpen!

Deel dit op social media!

Plaats een reactie

Geverifieerd door MonsterInsights