Slapen in een Pyjama

Deel dit op social media!

Is het nu het beste om in je ondergoed te slapen of om in een pyjama te slapen? Het is een eeuwenoude discussie waar al heel wat inkt over gevloeid heeft. Toch is het slapen in een pyjama gezond en kan een pyjama je koel houden in de zomer en warm houden in de winter.

Het kan natuurlijk zijn dat, indien je een goedkope pyjama koopt, je nachtkledij erg ruw en onaangenaam kan aanvoelen. Daarom is het belangrijk vooraf onderzoek te doen over uit welke materialen je pyjama nu best bestaat en welk soort pyjama je het best koopt.

Hieronder zetten we alvast enkele voordelen van slapen in pyjama op een rijtje.

Slapen in een pyjama.

Waarom is het goed om in een pyjama te slapen?

Slapen in pyjama heeft een hele hoop voordelen. Voor de 19de eeuw sliepen de meeste mannen, vrouwen en kinderen in lange, losse nachthemden. Toen later de kolonisten terugkwamen uit Zuid-Azie brachten ze de pyjama mee. Pyjama komt op zich van het Urdu (Pakistan) en Perzisch en betekent ‘’Been Kledij’’. Je kan op zich de herkomst van de Pyjama nog steeds onderscheiden in de traditionele kledij in India en Pakistan.

Het was niet enkel leuker om te slapen in een pyjama dan een nachthemd, in de jaren 1920 – toen de pyjama heel wat aan populariteit won, begonnen mensen de pyjama ook vaker in huis te dragen – bij het ontbijt of op een zondagochtend bijvoorbeeld.

Daarnaast had slapen in een pyjama ook heel wat voordelen tegenover slapen in een nachthemd:

De pyjama houd je warm tijdens koude nachten

Een pyjama houd je beter warm tijdens koude nachten. Wanneer je veel beweegt in je slaap kan je nachthemd namelijk makkelijk naar boven glijden waardoor je benen ontbloot worden. Op die manier krijg je koude benen en voeten tijdens de winter.

Een pyjama bedekt de benen zoals een broek. Hoewel de pijpen van je loszittende pyjama misschien ook wel eens omhoog kruipen, zal dit minder vaak of in elk geval op minder grote schaal gebeuren als bij een nachthemd.

Pyjama’s zijn heel wat hygiënischer

Slapen in een pyjama is heel wat hygiënischer dan slapen in je ondergoed. Je huid – het grootste menselijke orgaan, vernieuwt constant cellen waardoor oude huidcellen afschilferen.

Deze schilfertjes kunnen minuscuul zijn – zo klein dat je ze moeilijk met het blote oog kan waarnemen. Deze schilfertjes trekken mijten aan die de schilfertjes opeten. Daarom is het belangrijk je lakens regelmatig te vervangen. Nu, wanneer je een pyjama draagt komen er minder huidschilfers in je bed terecht waardoor je in een hygiënischer bed kan slapen.

Dit wil echter ook zeggen dat jij je pyjama geregeld en goed moet wassen!

Pyjama’s zitten erg comfortabel

Nadat je een hele dag je werkkledij hebt aangehad kom je thuis en wil je zo snel mogelijk comfortabele kleren aantrekken – voor velen is dit de pyjama! Lekker lui in de bank liggen in je pyjama is een Zondags ritueel voor velen. Daarnaast kan jij je pyjama ook aanhouden om te ontbijten terwijl sommige mensen op hun vrije dag hun pyjama helemaal niet uitdoen! Ook wanneer je ziek bent is een pyjama aandoen lekker comfortabel.


De beste materialen voor pyjama’s om in te slapen

Wanneer je een pyjama koopt is het belangrijk om te kijken naar het materiaal waaruit je pyjama gemaakt is. Een flanellen pyjama bijvoorbeeld zal heel wat warmer zijn dat een pyjama uit katoen. Hiermee moet je rekening houden wanneer je een pyjama kiest voor de winter of de zomer.

Hieronder geven we je een overzicht van de materialen waaruit een pyjama kan gemaakt worden zodat je de beste pyjama kan kiezen voor het seizoen.

Pyjama’s uit synthetisch materiaal

Synthetisch materiaal is niet altijd slecht. Hoewel we het woord ‘’synthetisch’’ soms vereenzelvigen met ‘’lage kwaliteit’’ of ‘’ongezond’’ is dit echter helemaal niet waar. Zo zijn nylon en viscose bijvoorbeeld synthetisch maar worden ze in heel wat dagdagelijkse kledij zoals T-shirts en ondergoed gebruikt.

Een pyjama uit synthetisch materiaal is misschien wat goedkoper, ze kunnen echter ook heel erg warm zijn. Bepaalde synthetische materialen zoals fleece zijn erg goed in het vasthouden van de lichaamswarmte.

Een bijkomend voordeel van synthetische materialen zijn dat deze vezels bestand zijn tegen slijtage en dat ze dus vaak heel wat langer meegaan.

Pyjama’s uit Katoen (Katoenen Pyjama’s)

Katoen is ook een erg populaire stof waaruit pyjama’s gemaakt worden. Katoen – een vezel die afkomstig is van de katoenplant en ook vaak in T-shirts wordt gebruikt, is erg comfortabel en doorademend. Dit maakt van pyjama’s uit katoen een erg goede keuze in de zomer. Katoen zal er namelijk voor zorgen dat je niet te veel zweet.

Je kan eventueel ook kiezen voor katoensatijn. Katoensatijn – ook wel bekend als gewoon ‘satijn’ is een erg gladde en glanzende stof. In de jaren ’70 waren satijnen pyjama’s heel erg populair.

Pyjama’s uit Flanel (Flanellen Pyjama’s)

Heb jij het vaak koud in de winter? Kies dan zeker een pyjama uit flanel! Flanel is op zich een oude stof die in de 17de eeuw in Wales werd uitgevonden. Flanel is los gesponnen garen op katoen of linnen. Flanel is erg populair in de winter omdat het lekker zacht en heel erg warm is.


Welke pyjama kopen?

Wil jij de beste pyjama kopen? Lees dan zeker onze pagina over het kiezen en kopen van de beste pyjama’s voor mannen en vrouwen. Hier hebben we alvast ook enkele voorbeelden van mooie en goede pyjama’s op een rijtje gezet.

Pyjama’s voor jongens

Pyjama’s voor meisjes

Pyjama’s voor mannen

Pyjama’s voor vrouwen


Veelgestelde vragen

Waarom zou ik een pyjama dragen?

Een pyjama houdt je warm in koude nachten, is hygiënischer om in te slapen en ze zitten ook nog eens lekker… [Waarom is het goed om in een pyjama te slapen]

Een pyjama is toch veel te warm in de zomer?

Het kan behoorlijk warm zijn met pyjama aan maar er zijn verschillende soorten materialen die je kan dragen! Het is ook een stuk schoner en frisser omdat je dan veel vocht verliest. [Beste materialen pyjama’s]

Ben je op zoek naar andere type pyjama’s?

Geen zorgen, wij helpen je op weg.
We hebben de volgende artikelen voor je:


Deel dit op social media!

Plaats een reactie

Geverifieerd door MonsterInsights