Fibromyalgie

Deel dit op social media!

Heb jij moeite met het verwerken van prikkels of heb je regelmatig last van pijn in je lichaam?
Dan is er een kans dat je last hebt van fibromyalgie.

Dit is een aandoening die erg veel lijkt op reuma, maar in tegenstelling tot reuma is fibromyalgie niet te vinden in je spieren, bindweefsel of gewrichten.

Medisch is er dan ook erg weinig over bekend.

Toch zijn er theorieën waar deze klachten vandaan komen. Normaal sturen je hersenen met sommige hormonale klieren je spieren aan, in dit geval zouden ze niet meer kunnen samenwerken waardoor deze klachten kunnen ontstaan.

Ook kan het zijn dat je lichaam bepaalde prikkels niet meer kan filteren, waardoor alles wat je doet veel meer energie kost. Dit zorgt op lange termijn voor uitputting en alle symptomen die daarbij komen kijken.

Daarnaast kan het ook zijn dat dit alleen van toepassing is op de pijnprikkels. Dit kost natuurlijk ook erg veel energie en je gaat je leven er op den duur ook naar aanpassen.

Het lastige van fibromyalgie is dat het niet aantoonbaar is en de klachten heel uiteenlopend zijn.

We gaan het eerst hebben over de verschillende soorten pijn die kunnen ontstaan door fibromyalgie.

Diverse soorten pijn door fibromyalgie

Sommige mensen hebben pijn in hun rug, nek, schouders of borstbeen. Andere hebben weer last van pijn aan de binnenkant van hun heupen en knieën.

Naast pijn kan je ook nog last hebben van een intense ochtendstijfheid en in sommige gevallen zelfs van krachtverlies in je spieren.

In het verleden kon je met gemak een potje bonen open maken of een fles cola maar als de klachten erger worden kunnen deze simpele taken zelfs lastig worden.

Naast fysieke klachten zijn er ook een aantal mentale klachten. Of deze mentale klachten een gevolg van de fysieke klachten zijn of andersom is helaas niet bekend.

Door deze verschillende soorten klachten kan het natuurlijk zijn dat je minder goed slaapt dan een persoon zonder deze klachten. En slapeloosheid kan op den duur ook leiden tot chronische vermoeidheid en depressie.

Slapeloosheid zorgt daarnaast ook nog voor concentratieproblemen, slapeloosheid en stemmingswisselingen.
Lees hier meer over op onze pagina slaapproblemen.

Er is helaas nog geen middel gevonden die fibromyalgie geneest. Dat betekent niet dat je niks kan doen om de symptomen te verminderen.

Om te beginnen kan je dus je slaapproblemen aanpakken.

Daarnaast kan je raadplegen bij een bedrijfsarts of huisarts. Om de pijn te verzachten worden fysiotherapie en pijnstillers aangeraden.

Je kan ook kijken of je klachten minder worden als je je nachtrust verbeterd.

Je kan niet in 2 weken van al je slaapproblemen af zijn.

Blijf kijken naar andere oplossingen en probeer deze ook echt vol te houden.

Let ook op met wat voor kleding je draagt. Temperatuurwisselingen en kou kunnen ervoor zorgen dat de klachten die je al hebt nog erger worden.

Deel dit op social media!

Plaats een reactie

Geverifieerd door MonsterInsights